Министерството на правосъдието на САЩ назначи бивш главен прокурор на специалния трибунал за военни престъпления в Хага за ръководител на две наказателни разследвания срещу бившия президент Доналд Тръмп. "Главният прокурор Мерик Б. Гарланд обяви днес назначаването на бившия прокурор от кариерата в министерството на правосъдието и бивш главен прокурор на специалния съд в Хага Джак Смит за специален прокурор, който да наблюдава две текущи наказателни разследвания", се казва в изявление на министерството.

Според насоките на министерството на правосъдието кандидатурата на Тръмп за участие в президентските избори през 2024 година е създала конфликт на интереси, който предизвика назначаването на специалния съветник. 

В заповедта за назначение Гарланд казва, че Смит "е оторизиран да ръководи текущото разследване дали лице или организация са нарушили закона във връзка с усилията за намеса в законното предаване на властта след президентските избори през 2020 година или в утвърждаването на гласуването на Електоралната колегия, проведено на 6 януари 2021 година". http://gty.im/1442589381 Тръмп е разследван във връзка с папка с правителствени документи, открита при обиска на ФБР в имението му в южната част на Флорида, и за ролята му в нападението на Капитолия на САЩ във Вашингтон през 2021 г.

Преди три дни в реч от имението си Мар-а-лаго в Палм Бийч, Флорида - същото, което ФБР обискира, Доналд Тръмп обяви, че отново ще се кандидатира за президент на САЩ. Преди това той е подад нужните документи във Федералната избирателна комисия, поставяйки кандидатурата си за президент на изборите през 2024 г.

Кандидатурата му идва след бурно президентство, разклатило демократичните институции в страната и в момент когато мнозина в Републиканската партия искаха Тръмп да изчака с официалното обявяване заради балотажа в Джорджия за последното свободно сенатско място.