Бившият конгресмен на Маями Дейвид Ривера е задържан по обвинение в заговор за пране на пари и незаконни действия като агент на Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител и внесения обвинителен акт. В него пише, че Ривера и сътрудничката му Естер Нюхфер са се опитали да подобрят двустранните отношения и да попречат на налагането на допълнителни американски санкции на Венецуела, без да го оповестят, както повелява Законът за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ. В замяна на тези действия консултантската компания на Ривера "Интерамерикан Консълтинг" е получила 15 милиона долара в през март и април 2017 г. от PDV USA - американският филиал на държавната венецуелска петролна компания PDVSA.

"Служителите на реда са арестували Дейвид Ривера в Атланта, Джорджия, където се е изправил пред федерален съдия за първо заседание по процеса", заяви говорител на окръжен прокурор във Флорида. Нa 16 ноември 2022 г. той ще бъде изслушан от избраните за процеса съдебни заседатели.

Ривера и Нюхфер са обвинени също в незаконно придобиване на имущество.

Към момента и двамата отказват коментар пред Ройтерс. Те са опитвали да прикриват действията си в комуникацията помежду си и с чуждестранни представители, се казва още в обвинителния акт. Ривера и Нюхфер са използвали кодови думи като "пъпеши" вместо "милиони" и "автобусен шофьор" за венецуелския президент Николас Мадуро - препратка към професията му през 90-те. Американските активи на PDVSA се контролират от венецуелската опозиция от 2019 г. Година по-късно компанията заведе дело срещу "Интерамерикан Консълтинг", за това че е са ѝ били преведени 15 милиона долара, без да получи някакви сериозни услуги. В рамките на делото стана ясно, че компанията на Ривера е платила милиони на фирма, която се грижи за яхтите на венецуелски бизнесмен, съобщава още агенция Ройтерс, цитирана от БТА.