Няколко дни преди междинните избори в Съединените щати, очакванията са битката за мнозинство в двете камари на Конгреса да бъде изключително оспорвана. На 8 ноември, американските граждани няма да гласуват само за всичките 435 места в Камарата на представителите, за 35 от 100-те места в Сената и за губернатори в 36 щата. В навечерието на една трудна зима косвено на тези избори американският народ ще решава проблемите с инфлацията, прстъпността, правото на аборт, бъдещето на държавния глава и позицията на САЩ на международата сцена. Конгресът, основният законодателен орган на Съединените щати, е съставен от две камари – Сенат и Камара на представителите. Камарата на представителите се състои от 435 членове, избирани на всеки две години, докато сенаторите са с 6-годишен мандат. Всеки щат е представляван от двама сенатори, като мандатите им са разсрочени, така че 1/3 от тях да се преизбират на всеки две години, пише mediapool.

През последните две години демократите имаха крехко мнозинство в двете камари на Конгреса. В Камарата на представителите в момента има 220 демократи, 212 републиканци и три вакантни места. Сенатът в момента е поравно разделен между 50 демократи и 50 републиканци, но демократите имат предимство, тъй като председател на Сената е вицепрезидентът Камала Харис, която има и решаващ вот според конституцията на страната.

Защо са толкова важни междинните избори в САЩ?

Изборите, наричани междинни, тъй като се провеждат по средата на президентския мандат, се възприемат като своеобразен референдум и оценка за работата на държавния глава през изминалите две години и очертават електоралните нагласи за бъдещите президентски избори. Президентът Джо Байдън има слаба обществена подкрепа през първите две години от своя мандат и този своеобразен референдум е важен за него и демократите. Резултатите от изборите ще определят коя партия ще има контрол над камарите в Конгреса и по този начин ще окаже голямо влияние върху законодателната политика. Загубата на контрол над едната или двете камари на Конгреса ще повлияе значително на следващите две години от президентството на Джо Байдън, тъй като се очаква републиканците да блокират законодателството в областта на семейния отпуск, абортите, полицейската дейност и други приоритети на Байдън, като същевременно прокарват нови закони за ограничаване на имиграцията и разходите. Очаква се републиканците да започнат и разследвания на разходите на демократите, както и на бизнес делата и личния живот на сина на президента Байдън – Хънтър, отбелязва Reuters. През септември президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че ако демократите загубят Конгреса след предстоящите междинни избори, това ще бъдат „трудни две години“ и той ще прекарва голяма част от времето си, налагайки вето. Продължаващите политически антагонизми в страната, очакваната световна рецесия, войната в Украйна и неяснотата около нейната продължителност и последствия правят резултатите от междинните избори значими не само за американското общество, но и за бъдещето на евроатлантическата ос. Историята и статистиката показват, че управляващата партия губи средно по двадесет и девет места в Камарата на представителите на междинните избори.

Демократите, Байдън и дългата ръка на Тръмп

Настоящият президент Джо Байдън не се радва на високо обществено одобрение. Три седмици преди междинните избори рейтингът му бе 40% и се доближаваше до най-ниските нива на одобрение, регистрирани през май и юни. Според данните на платормата „FiceThirtyEight“ няколко дни преди вота има минимално завишаване в неговия рейтинг, но прогнозите не се общаващи за Демократическата партия. Именно ниският рейтинг може да изиграе роля при избора на по-нерешителните избиратели, отбелязва „Politico“. Белият дом не е успял да използва поредицата от законодателни успехи в областта на климата, инфраструктурата и разширяването на социалните помощи, за да повиши доверието в работата на администрацията на президента, твърдят стратези на демократите, цитирани от Reuters. Настоящият държавен глава вероятно ще се кандидатира за бъдещите президентски избори при положителен резултат. Байдън отправи подобно послание по-рано през месеца. Най-възрастният президент в историята на САЩ тогава ще бъде на 82 г., а очакванията са срещу него отново да се изправи Доналд Тръмп. Въпреки че 45-ият президнет на САЩ не е обявил официално намерението си да се кандидатира за предстоящите през 2024 г. избори, той участва в митинги, а името му отново често циркулира в медийното пространство. Претърсването на имението му от ФБР през август даде тласък на Тръмп да възвърне публичната си слава. Вотът на осми ноември може да се окаже ключов за подхода на двете партии относно изборите за държавен глава след две години. Неочакван, но положител развой за демокртите вероятно ще осигури надежда за втори мандат на президнета Байдън и екипа му. Ключово за републиканците ще бъде представянето на кандидати, подкрепени от Доналд Тръмп. Победа за тези кандидати би затвърдило силното политическо влияние на бившия президент, докато евентуален неупех може да снеме напълно републиканското доверие спрямо противоречивата фигура на Тръмп. Такъв е случаят на д-р Мехмет Оз в щата Пенсилвания. Пенсилвания е един от ключовите щати в битката за Сената, тъй като анализаторите го нареждат в списъка на най-оспорваните политически битки на междинните избори заедно с Джорджия, Невада и Аризона. Републиканският кандидат в Джорджия, Хършъл Уокър, също се радва на подкрепата на бившия президент.

Какво ще реши изборите?

Няколко фактора пазят надеждите на демократите живи и правят предстоящите междинни избори изключително оспорвани. Но все пак очакванията са републиканците да поемат контрол над Конгреса или най-малкото над Камарата на представителите.

Инфлация, престъпност, миграция

Политическите противоречия в Съединиените щати не са от вчера. Двете партии имат твърди ядра и електорална подкрепа, затова няколко ключови въпроса ще решат изхода от междинните избори. Очакванията за победа на републиканците се крепят на три основни теми: инфлацията и предстоящата световна рецесия, проблемите с престъпността и миграцията. Проучване на Reuters/Ipsos, осъществено между 27 септември и 3 октомври сочи, че американските избиратели предпочитат републиканците пред демократите за решаване на проблемите с имиграцията и престъпността. Четиридесет процента от регистрираните гласоподаватели заявяват, че републиканците са партията, способна да се справи с имиграцията, в сравнение с 32%, които смятат, че по-добрият избор в това отношение са демократите. За решаване на проблемите с престъпността 39% избират републиканците, а 30% - демократите. Останалите са отговорили, че не знаят, избрали са друга партия или независими кандидати. Някои анализи показват тендецния за по-високи нива на престъпност в „червените“ щати, но въпреки това американците гласуват доверие на републиканските политики за справяне с тези основни проблеми. Републиканците печелят избиратели, съсредоточавайки се върху икономическите трудности и нарастващата инфлация. Инфлацията е сред основните грижи на гражданите, а неочакваното повишение в нейните нива само месец преди вота може да струва скъпо на Демократическата партия. Пакетът с инициативи на президента Джо Байдън на стойност 430 милиарда долара за намаляване на инфлацията, одобрен през август от Камарата на представителите на САЩ, не се оказа достатъчно ефективен и републиканците ще се възползват от това. От друга страна, надеждите за положителен развой на изборите демократите залагат на проблема, който разгорещи американското лято и образува яълн от протести в Съединените щати – абортите.

Аборти и студентски заеми

През юни Върховният съд в САЩ взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите. Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология". "Здравето и животът на жените в тази страна са сега в опасност", подчерта демократът в обръщение към нацията. Байдън призова да се продължи борбата по един мирен начин и да се защити пред урните правото на аборт и всички други лични свободи. От друга страна, бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че днес животът е спечелил, Доналд Тръмп сподели, че "анулирането на правото на аборт от Върховния съд отговаря на божията воля", а лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че решението е "смело и правилно". Очаквано случилото се предизвика много полемики, ответни реакции и мирни протести, а позицията на демократите може да се окаже най-силното им оръжие за постигане на добри резултати на междинния вот. Друг значим фактор, на който демократите разчитат, е политиката за студентските заеми. Анулирането на студентските заеми и законодателните усилия висшето обрвазование да бъде по-достъпно са любими теми за част от демократите. От встъпването си в длъжност администрацията на Байдън работи с бързи темпове по изчистването на дълговете по студентските заеми на милиони кредитополучатели - едно от най-големите постижения на държавния глава в областта на вътрешната политика. Висшето образование едва ли ще накара избирателите да отидат до урните след няколко дни, но това коя партия ще контролира Конгреса ще окаже голямо влияние за осъществяването на последния план на Байдън за опрощаване на студентските заеми.

Решаващите щати

Ще бъде изненадващо демократите да запазят крехкото си мнозинство в Конгреса, като почти сигурно републиканците ще успеят да си осигурят мнозинство в Камарата на представителите, а няколко ключови щати ще решат съдбата на Сената. Според различни медии като CNN, Fox News и Politico между три и пет щата ще решат бъдещето на законодателната политика на САЩ за следващите две години. Според прогнозите на Fox News тези щати включват Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания. Според Politico към този списък се прибавя и Уисконсин, докато CNN смята Аризона за по-скоро демократическа и изваждат щата от уравнението. Партията, която завоюва три от тези пет щата, най-вероятно ще спечелят мнозинство в Сената, отбелязват ескпертите на Politico. Освен гореизброените теми при изборите в тези няколко щата влияние ще окажат и публичният образ на всеки един кандидат, общественото доверие и подкрепа, които им гласуват гражданите. Резултатите от тези ключови щати пораждат три хипотези. Най-неочакваният сценарий е Демократическата партия да запази крехкото си мнозиство в двете камари на Конгреса. При втората хипотеза републиканците ще спечелят мнозинства и в Камарата на представителите, и в Сената. При подобен развой президентът Байдън просто ще налага вето, което ще предизвика патова ситуация за законодателството. Очакванията на редица анализатори и експерти са републиканците да спечелят мнозинство в долната камара, но демократите да запазят горната. По подобен начин се развиха и междиинните избори през 2018 г., когато републиканците изгубиха Камарата на представителите. В този случай законодателната инициатива ще бъде силно ограничена, но все пак възможна.

Международната обстановка и войната в Украйна

Междините избори в Съединениете щати са следени с голям интерес заради тяхното международно влияние. Резултатите от вота във вторник ще окажат влияние и върху външната политика на САЩ през следвашите две години. Хипотетична промяна във външната политика на един от световните лидери повдига редица въпроси, свързани с евроатлантическите отношения и войната в Украйна. Хаотичното изтегляне на американските военни от Афганистан, както и скандалът около споразумението AUKUS предизвикаха отстри реакции спрямо външната политика на администрацията на Байдън. Войната в Украйна обаче успя да консолидира Алианса и Европейския съюз, а САЩ отново са в ролята на лидер в евроатлантическата ос. Резултатите от междинните избори може да променят това. На този етап Съединените щати подкрепят Украйна много повече в сравнение с всички държави-членки на ЕС. Американските граждани обаче не се вълнуват особено от външна политка и основните проблеми за тях са инфлацията, престъпността и правото на аборт. Това поставя въпроса дали Америка ще продължи да отделя толкова средстава за Украйна и след вота. Очакванията са при победа на републиканците финансирането да намалее и да се обърне повече внимание на проблемите в страната, отбелязва „Politico“. Все пак не се очаква драстична промяна във външнополитическия курс и позиция на Щатите. Според конституцията на САЩ Конгресът има правото да обявява война. При евентуална значителна ексалация на конфликта в Украйна и нуждата на военна намеса от страна на САЩ, Байдън ще се нуждае от одобрението на Конгреса.

Китайският дракон

С избухването на войната в Украйна Китай остана на втори план във външната политика на САЩ. Съществува обаче широк двупартиен консенсус относно възприемането на Китай като основен геополитически конкурент през следващите десетилетия. Именно Китай е една от темите, способни да обединят разделеното американско общество. Ако републиканците спечелят мнозинство в една от двете камари, безспорно темата за конкуренцията с Китай ще бъде поставяна на първо място и ще има желание за по-агресивна позиция от страна на администрацията на Белия дом. Но дори демократите да задържат мнозинството си, "драконът" ще остане ключова външнополитическа тема и няма да бъде изпускан от очи. Изходът от предстоящия вот е непредвидим, а изострената вътрешна и международна обстановка изправя американските граждани пред едни от най-важните междинни избори досега.