Шести пореден ден продължава издирването на 17-годишното момиче от град Дупница. Кметът на Дупница обяви, че ще свика кризисен щаб, за да се работи за превенция на бъдещи подобни случаи.

"Ивана е била натиквана в ъгъла вербално и невербално, защото е по-различна", заяви в ефира на БНТ кметът на Дупница Първан Дангов.

Той определи думите на директорката на училището, че "Ивана е тормозила целия клас", като цинични.

"Съзнателно провокирам този разговор в обществото. Ивана не е виновна, че е родена така. Аз имам своите предположения за нейното поведение през последната една година. Пиела е много енергийни напитки, била е супер експресивна като личност, енергична. Вчера чух нещо цинично от устата на директорката, че не децата в клас са тормозили Ивана, а тя е тормозила тях. Как може директор да каже такова нещо? Когато аз имам по неофициална информация, че е точно обратното", заяви Първан Дангов-кмет на община Дупница.

"Говорим за деца в риск, говорим за деца с определени потребности, и никой не се замисля, че ние за пореден ден говорим за 17-годишно момиче", добави кметът на Дупница.

Той попита и къде през цялото това време са били лекарят на момичето, учителите й, нейното семейство. От днес във всички училище в общината ще бъдат направени проверки и обстоен преглед от училищните психолози, директорите, от класните ръководители за деца със забелязващо се поведение.

"Последните данни са тези, които полицията обяви официално вчера. И през тази нощ имаше претърсване на местностите, които сме подали като карти. Екипи от доброволци са работили и тази нощ. Искрено се надявам днес и вярвам в себе си да има щастлива развръзка", надява се Първан Дангов.

Полиция и доброволци издирват момичето, в акцията са ангажирани кучета, термокамери и дронове. 

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.В акцията се включиха служителите от горското стопанство, които обхождат едни от най-трудните райони в покрайнините

„В издирването сме още петък. Наши екипи участваме с високопроходима техника главно в по-тежки терени и се надяваме да имаме резултат. Терените, които познаваме се обхождат щателно, вили, къщи, местности в покрайнините на Дупница“, каза пред bTV Атанас Диманков, директор на горското стопанство.

По думите му липсва достатъчно информация за изчезналата Ивана.

Там където последно са видели момичето навсякъде претърсвахме. Разговаряме с наши контрагенти, които работят в този район за следи и информация, но е много оскъдно. Причините може да са много. Малко вероятно е да е в гората. Сезонът е такъв, че не може да издържи при положение, че е леко облечено и няма подходящи екипировки. От това, което знам и чух за момичето е, че се е движило в градската част. Нямаме основни следи, които да ни насочват. Надеждата винаги е последна“, разказа старши лесничей Велимир Иванов.

Притеснени са и преподавателите на момичето, които вчера обясниха пред bTV, че тя е имала проблеми, но не е била тормозена от съучениците си.

Майка ѝ пък била викана многократно в училището, включително в деня на изчезването ѝ. Междувременно от полицията поискаха съдействие и от съседни областни дирекции на МВР за установяване на местонахождението на Ивана.

Вчера в късния следобед в профил в социалните мрежи, за който се твърди, че е на Ивана беше сменена профилната снимка. Малко по-късно в друг профил в друга социална мрежа снимката също беше сменена със същата.

Все още не е ясно дали Ивана има достъп до този профил и дали някой друг има. Сигналът е подаден в полицията и се работи по случая.