Празните маси в църквата „Св. София“ в Чикаго са в ярък контраст с препълнената с българи зала в Ню Йорк

Пълен провал на срещата, която българското правителство опита да организира с успелите имигранти в Чикаго. След като представителите на държавата обиколиха 11 държави в Европа и успяха да напълнят залата в Ню Йорк, само девет души се появиха в понеделник вечерта в църквата „Св. София", за да чуят какво може да им предложи Родината. Идеята на тези срещи е да подбуди активните и успели българи по света да инвестират в България или да се приберат, за да работят и живеят там. „В България мирише на пари, обяви депутатът от "Коалиция за България" Мартин Захариев, който е част от делегацията. - Трябва да имате обоняние и сензори, за да го разберете и да се възползвате, за да направите  живота си по-щастлив."

Оказва се, че в Чикаго по-скоро мирише на незаинтересованост. Това е в ярък контраст с над стоте души, които се събраха в събота вечерта. Организаторите определят това като „бойкот". „Не мога да си го обясня, защото това е всъщност 12-ото ни събитие от общо 13", казва Симеон Кръстев, управител на „Виза травел", които организират срещите. „Досега винаги в целият свят - 11 държави, интересът беше изключително голям. Залите не ни стигаха." Кръстев казва още, че в Ню Йорк дори е имало правостоящи. Но в града с най-много българи в чужбина залата остана празна.

Идеята на проекта за популяризиране на премиствата за инвестиране в България е да привлече успели имигранти и чужди инвестиции в Родината. „Кое е по-добре: да изкарвате $5000  в Чикаго, или да печелите по 5000 лева в България?", пита Кръстев. Липсата на интерес показа какъв е отговорът на българите в Чикаго.    Въпреки това организаторите се надяват, че ще успеят да намерят имигранти, които да се върнат в Родината. „Хора, които имат някакъв опит, имат някакви капитали да помогнат на икономиката на България."

Най-голям интерес към възможностите за работа в страната има от млади хора, които сега са във Великобритания, Германия, Холандия, Франция и Испания. „В тези градове, които аз лично посетих - Амстердам, Берлин, Виена и Брюксел, бройките бяха между 50 и 60 и нагоре. При изключително голям интерес протекоха срещите", казва Петър Василев от Агенцията по заетостта. „Всеки един студент държеше да получи работа на базата на това, което е завършил и получил като образование."

Най-голям е интересът от студенти, завършили в сферата на финансите и информационните технологии. Нивото на заплащане в България е само един от аргументите за вземане на решение според експертите. „Има силен дисбаланс между нуждите на работодателите от работна сила със специфични характеристики и възможностите на пазара на труда да осигури подобни специалисти", казва Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта.

В близките месеци агенцията започва срещи с най-големите работодатели в страната, които биха могли да отговорят на интереса на млади хора с висока степен на образование от чуждестранен университет.

Оптимизъм: чужденци и завръщащи се българи щели да компенсират емигриралите

Завръщащите се от чужбина българи и притокът от чужденци ще неутрализират още от 2015 г. емиграцията от страната. Тази оптимистична прогноза прави социалният министър Хасан Адемов в доклада си за демографската политика, приет миналата сряда на оперативно заседание на Министерския съвет, цитиран от в. „Сега". Само преди седмица БАН огласи друг доклад, според който близо половин милион българи искат да напуснат страната и 84% от тези, които са били веднъж навън, възнамеряват да заминат отново.

Адемов отбелязва, че от 2006 г. броят на завръщащите се от чужбина българи се увеличава. През 2006 г. 9467 български граждани са се върнали в родината, през 2008 г. те са 15 288, а през 2010 г. техният брой вече достига 23 811. Министърът цитира стара прогноза на НСИ, че след 2010 г. емиграционният поток ще се стабилизира на около 6-8 хил. души годишно.

Едновременно с това България според доклада ще става все по-привлекателна за чужденците - най-вече тези от по-слабо икономически и социално развити страни. През 2012 г. 7124 души са променили местоживеенето си от чужбина в България. По данни от последното преброяване към началото на 2011 г. в България постоянно живеят 36 723 лица с чуждо гражданство, което е 0.5% от населението.