Всеки, който пристигне в Обединеното кралство нелегално с малка лодка през Ламанша, няма да има право да кандидатства за убежище. Това предвижда нов закон, който се очаква да бъде оповестен следващата седмица, съобщава БНР.

В същото време има съобщения, че трафикантите на хора предпочитат да се установят във Великобритания, за да инвестират печалбите си в страната.

Министрите ще имат задължението да "задържат и бързо да отстранят" всеки, който дойде във Великобритания през Ламанша, заяви вътрешният министър Сюела Брейвърман.

Премиерът Риши Сунак отново припомни, че "прекратяването на потока от малките лодки" е един от петте му основни приоритети. 

В момента търсещите убежище имат право да остават в страната, за да бъдат разгледани случаите им. Новото законодателство обаче им отнема това право, като те ще бъдат пращани или в Руанда или в "сигурна трета страна", ако молбите им бъдат разглеждани.

Благотворителни организации, като британският Червен кръст, изразиха загриженост от новото законодателство.

Три четвърти от трафикантите са във Великобритания, показва разследване на Sky News. Там те наемат къщи под чуждо име и карат коли без шофьорски книжки.