сн. „Капитал“

В бюлетината за президентските избори няма да има квадратчета с номерата 1 и 9, както и кандидати под тези номера. Това решение е взето от Централната избирателна комисия (ЦИК), след като бяха премахнати кандидатпрезидентските регистрации на Светослав Витков и Владимир Кузов. В подписките на вокалиста на пънк групата „Хиподил" Витков и на бившия депутат от „Атака" Кузов не са събрани необходимите подписи. Тъй като документите им са подадени в последния момент, нямало как пропуските да бъдат отстранени.

Вероятно във Великобритания ще бъдат отворени 35 избирателни секции, колкото е максимално разрешеният от Изборния кодекс брой, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Там има много населени места, където заявленията за гласуване наближават 60. Заявките в Германия са 2,100, около 1,200 в САЩ и Испания. Срокът за подаване на заявления за гласуване зад граница изтече на 11 октомври. Машинно гласуване ще има в 31 района на България, като машини ще бъдат разположени в секции в големи градове и в малки населени места.

На заседанието на ЦИК беше решено в информационните клипове за референдума само веднъж, в началото, да се появява слоганът „Гласувай - твоят избор е нашето бъдеще". Не се прие да има различни слогани за изборите и за референдума на информационните клипове на ЦИК. На печатните материали, които са повече от 1 страница, мотото също ще е само на едно място - отпред.

Имаше и предложение да няма нов слоган за референдума, а само надпис „Национален референдум 2016". Според някои твърдения партиите се опасявали от отпадането на партийната субсидия и затова се стараели да неглижират допитването. Въпросът е: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

В надпреварата за президентския вот остават 21 кандидати, а 34 партии, коалиции и инициативни комитети ще участват в информационно-разяснителната кампания за референдума.