сн. Белият дом

Сиймур Хърш , „Ландан ривю ъв букс"*

Президентът Барак Обама лъже за убийството на Осама бен Ладен заради собствения си политически интерес. Всичко, което Белият дом разкри по случая, е фантасмагория и няма нищо общо с онова, което реално се е разиграло в Пакистан. Ако Вашингтон разказва, че лидерът на „Ал кайда" е убит в престрелка, истината е, че това не е било така. Всъщност бившият лидер на „Ал кайда" е бил вече инвалид, когато е застрелян от тюлените на военноморските сили на САЩ през 2011 г.

Белият дом съчини редица ключови детайли, огласени веднага след убийството, включително че пакистанските власти не са участвали в операцията. Анонимни източници в разузнаването, участвали в алтернативната история на войната срещу тероризма, разказват съвсем друга история около случая. На практика Бен Ладен не се е укривал в имението в Аботабад, а отдавна е бил поставен от пакистанските секретни служби в плен или под домашен арест в същото това имение, когато е бил убит, твърди пенсиониран висш служител на разузнаването. Той е запознат с първоначалните данни от службите за присъствието на Бен Ладен в Аботабад. Според него Пакистан тайно е държал издирвания терорист в продължение на години, за да го използва като коз срещу действията на талибаните и „Ал кайда". Реално той е бил в ръцете им още от 2006 г.

Веднага след убийството г-н Обама обяви пред медиите, че мисията е включвала тайно проникване в Пакистан и че малък екип тюлени са се сражавали драматично и са влезли в престрелка с мъжете в имението на Бен Ладен. Те били открили Бен Ладен чрез проследяване на неговия доверен куриер. В действителност те са открили местонахождението му чрез бивш пакистански офицер от разузнаването, който поискал обявената за главата му награда от $25 милиона. Реално е получил част от парите. Той и негови колеги са улеснили мисията на тюлените, като са спрели електричеството в имението и са заблудили местните военни. Дори с Белия дом е договорена сложна резервна история, според която Бен Ладен е убит при удар с дрон в района на пакистанско-афганистанската граница.

Правителството във Вашингтон неколкократно настоя, че Бен Ладен е щял да бъде задържан, а не убит, ако се беше предал. Според пенсионирания агент това е чисто и абсолютно умишлено убийство. На тюлените е дадена абсолютната власт да го убият, казва бившият агент, въпреки че само са подозирали, че той може да има средства за противодействие като жилетка с експлозиви. „Истината е, че Бен Ладен беше инвалид, но не можем да го кажем", добавя източникът.

Според сведенията, с които разполагам, твърденията на Белия дом, че Бен Ладен все още е получавал информация и е давал заповеди на „Ал кайда", са лъжи, неточности и предателство. „Белият дом трябваше да внуши, че Бен Ладен все още е оперативно важно лице. Иначе защо да го убиват?", казва пенсионираният агент.

Официалното твърдение е, че Бен Ладен е бил погребан в морето, както повеляват ислямските практики. Истината - останките, включително главата му, на която имало само няколко дупки от куршуми, са били хвърлени в торба и по време на полета към Джалалабад някои части от тялото му били метнати над планините Хиндукуш.

Белият дом не отговаря на призивите ми за коментар. Чакам Белият дом да отрече всичко това.

-------

*Авторът е носител на „Пулицър". Статията му ще бъде публикувана на 21 май в „Ландан ривю ъв букс", но поради огромните разкрития в нея изданието я предостави на медиите предварително. BG VOICE я препечатва със значителни съкращения. Заглавието е на редакцията.