Прекратяването на американската военна помощ за Киев ще позволи на президента Владимир Путин да "надделее" в инвазията на Русия в Украйна, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

"Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна като част от коалицията от 50 нации, която президентът (Джо) Байдън изгради, или... да пренебрегне уроците, които научихме от историята, и да позволи на Путин да надделее", заяви Съливан пред репортери в Белия дом.

"Всичко е толкова просто. Изборът е толкова сериозен и ние се надяваме, че Конгресът на двупартийна основа ще направи правилния избор", каза той.

Конгресът е одобрил повече от 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Но той не е одобрил никакви средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари.

Камарата на представителите и Сенатът последно одобриха 45 млрд. долара военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна като част от по-широк законопроект за годишните разходи, приет през декември 2022 г.

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване.