Това, което виждате, не е новата S-класа, нито дори E-класата. Това е една потрeсаваща съвсем прясна C-класа с фирмено означение W205, която идва при нас с най-новите технологии от Щутгарт, Германия. ,,Мерцедес" показват за пореден път на какво са способни. Колата изглежда умопомрачително добре и много прилича на S варианта отпред и отзад. Нещо като по-малката сестра. Пораснала е с цели 10 см на дължина и с 4 на ширина. Това не е изненада като се има предвид тенденцията моделите да растат с всяко следващо поколение. Изненадата е там, че въпреки по-голямото купе, теглото е значително снишено - разликата е около 100 кг. Но пък разходът е по-малък, а динамиката още по-успешна. Дизеловият вариант C220 изразходва  само 4 литра на 100 километра. В имперски мерни единици това прави 58 MPG! Да не забравим и мощността му - 170 к.с., които обаче идват с едни огромни стойности за въртящия момент (типично за дизелите).

Интересното обаче тепърва предстои. От марката се канят да пуснат версия с 1,6 литров дизел и само 115 конски сили, която по думите им ще детронира дизеловите системи на BMW от стълбичката на ефикасността. По-късно се очаква и бензиновият C300 Hybrid (което е глупост), чрез който в задръстванията ще поспестите малко бензин, но колата все така ще си е безполезна. Други стандартни варианти са C180 и C200 бензин със съответно 156 и 184 к.с. Всички те идват със стандартна 6 степенна ръчна скоростна кутия (за Европа) или опционния 7 степенен автоматик.

Нововъведенията са изключителни. Много от технологиите са заети от големия батко (S класата). Системата за спиране от 200 км/ч в случай на опасност, и адаптивният круз контрол, който може да следва друга кола на зададено разстояние при скорост до 60 км.ч. Така няма опасност да се блъсне, ако колата пред вас спре внезапно. Дори C класата завива сама докато следва предната кола. Новият модел ще бъде оборудван с пет различни типа сензори за подпомагане на шофьора при пътуване. Многопрофилният (Multi Mode) радар има две зони на действие - на голямо разстояние с ъгъл на видимост от 16 градуса и зона на действие 80 м и на късо разстояние - с ъгъл на видимост от 80 градуса и зона на действие 30 метра. Стерео камерата „вижда" на 500 метра и създава3D изображение на обекти на 50 метра. Радарът за далечни обекти следи дистанцията до предния автомобил на разстояние до 200 метра. Свръхзвуковите сензори се използват при паркиране и имат грижата за разстояния до 1,2/4,5 метра. Радарът за мъртвата зона пък има обхват на действие от 0,2 до 30 метра.

В интериора нещата са потресаващи. Симфонията му се чува из купето. Само най-висококачествените материали са използвани и подредени в бъдеща класика. Оформлението следва новия фирмен дизайн на марката, като се забелязва голямата иновация - тъчпадът за управление на мултимедийната развлекателна система с 8,4" дисплей. Въпросният тъчпад се управлява с навиците, които сме придобили от модерните смартфони. Стереото на колата е произведение на изкуството. Марката е ,,Burmester", не много известен немски аудиопроизводител, който обаче оборудва стандартната S класа. И е много добър. Прочее, ,,Mercedes - Benz W 205" е готов за покупа при дилърите. Цената му е... Всъщност нали за това са дилърите - да ви кажат цената.