Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, като наруши виртуално мълчанието си по отношение на общонационалните протести в университетите заради Газа. В телевизионно обръщение от Белия дом Байдън добави, че "няма място" за антисемитизъм в университетските кампуси, които са разтърсени от пропалестински демонстрации на фона на войната на Израел срещу Хамас в Газа.

81-годишният демократ, чиято кандидатура за преизбиране през ноември е изправена пред предизвикателството на гласоподавателите, които се противопоставят на войната, заяви, че трябва да има баланс между правото на мирен протест и необходимостта от предотвратяване на насилието.

"Ние не сме авторитарна нация, която заглушава хората или потиска несъгласието", каза Байдън от подиума в залата "Рузвелт" на Белия дом, "Но не сме и беззаконна страна. Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее."

Президентът на САЩ заяви също, че не може да се допусне протестите да нарушат учебните занятия и дипломирането на хиляди студенти в университетските кампуси в САЩ. 

Байдън бе подложен на критики от всички страни на политическия спектър във връзка с протестите, няколко от които бяха разпръснати от полицията през последните дни, като десетки души бяха арестувани. Републиканците го обвиниха, че се отнася меко към антисемитските настроения сред протестиращите, докато той е изправен пред широка опозиция в собствената си партия заради силната си подкрепа за Израел.

"Не трябва да има място в нито един университетски кампус, нито място в Америка за антисемитизъм или заплахи за насилие срещу еврейски студенти", добави Байдън., "Няма място за реч на омразата или насилие от какъвто и да е вид, независимо дали става дума за антисемитизъм, ислямофобия или дискриминация срещу американци от арабски или палестински произход."
"Това е просто погрешно."

Коментарите му дойдоха, след като президентът на Израел заяви, че американските университети, погълнати от университетски протести, са "заразени от омраза и антисемитизъм". След изказването си Байдън отговори с "не", когато беше попитан дали Националната гвардия на САЩ трябва да се намеси, за да прекрати демонстрациите. Той каза "не" и на въпроса дали протестите ще променят политиката му на силна подкрепа за израелската офанзива срещу Хамас в Газа след атаките срещу Израел на 7 октомври.