Американският президент Джо Байдън приветства днешното решение на Върховния съд на САЩ, подкрепило забраната за притежаването на оръжие от хора, на които е наложена ограничителна заповед за домашно насилие.

Същевременно Байдън заяви, че ще продължи да оказва натиск върху Конгреса да засили защитата на жертвите на домашно насилие.

"Никой, който е бил малтретиран, не трябва да се притеснява, че насилникът му ще получи пистолет", каза Байдън в изявление, "В резултат на днешното решение преживелите през домашно насилие и техните семейства ще могат и занапред  да разчитат на защита, точно както през последните три десетилетия."

В миналогодишното си решение най-висшият съд в страната заяви, че ще разреши само "разумни" изключения от правото на носене на оръжие, произтичащо от Втората поправка, и ще разчита на исторически прецеденти, когато става въпрос за регулиране на огнестрелните оръжия.

Решението остави съдилищата от по-ниска инстанция да се борят да определят дали ограниченията върху огнестрелните оръжия, с които се сблъскват, са в съответствие с "историята и традициите" на регулирането на огнестрелните оръжия в Съединените щати в края на XVIII и XIX век.