Президентът на САЩ Джо Байдън подписа инициирания от него Inflation Reduction Act ("Закон за намаляване на инфлацията"), който въпреки името си е забележителен предимно с мерките в областта на здравеопазването и климатичните промени и по-рано беше одобрен от Конгреса на САЩ. Законът въвежда и някои данъчни изменения. Байдън се върна в Белия дом, за да подпише закона, след кратка ваканция, която беше прекарал в Южна Каролина. По-рано президентът оцени като добра новина подкрепата на инициативата му от страна на законодателите.

Събитието беше излъчено през уебсайта на Белия дом.

Републиканците разкритикуваха закона, настоявайки, че вместо обещаното увеличение на данъците само за тези, чиито годишни доходи надхвърлят 400 000 долара, то ще натовари и обикновените американци. А след неотдавнашната реч на Байдън, в която той се похвали с нулева инфлация през юли, вместо с 8,5 %, посочени от съответните агенции, противниците на президента се запитаха защо е нужен закон за борба с инфлацията, която уж не съществува.

В Сената, където мандатите са разделени поравно между двете партии, законопроектът за данъчна реформа в областта на екологичните и социалните инвестиции на стойност 430 млрд. долара беше приет единствено благодарение на гласа на заместник-председателя на горната камара Камала Харис. Републиканците се противопоставиха, критикувайки самото послание, че законът ще помогне за справяне с инфлацията.

Дългогодишният план на президента беше върнат към живот преди междинните избори, след като и двамата сенатори от Демократическата партия Джо Манчин и Кирстен Синема оттеглиха възраженията си.

В документа, който администрацията нарича "Закон за намаляване на инфлацията", се отпускат 370 млрд. долара за цели, свързани с чистата енергия и климата, и 64 млрд. долара за намаляване на разходите за лекарства и здравно осигуряване.

Включената в документа от 755 страници данъчна реформа, както е замислена от авторите, не само ще покрие допълнителни разходи, но и ще намали бюджетния дефицит с 300 млрд. долара. Нововъведенията ще принудят най-големите корпорации в страната да плащат "поне някакъв федерален подоходен данък" и ще премахнат схемите за избягване на данъци, популярни сред най-богатите американци, но няма да увеличат тежестта за всички, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно, се казва в официалната информация на Белия дом.