Американските власти отбелязват напредък в борбата с високата инфлация в страната. Такава е оценката на президента на САЩ Джо Байдън, която той направи в речта си на митинг в Мериленд.

Байдън заяви,

че повишаването на световната инфлация се дължи на последиците от пандемията, както и на ситуацията в Украйна. "Имаме напредък", отбеляза той."Цените на бензина паднаха с повече от един долар това лято и ние ще продължим да ги намаляваме", заяви американският лидер. Байдън също така припомни, че този месец е подписал пакет от мерки, одобрени от Конгреса по-рано този месец.

Мерките

са насочени към намаляване на инфлацията в страната и осигуряване на 430 млрд. долара, включително за инициативи в областта на здравеопазването и изменението на климата. Очаква се мерките да намлят бюджетния дефицит на САЩ с повече от 300 млрд. долара през следващите 10 години."Републиканците винаги говорят за бюджетния дефицит, за това, че демократите харчат твърде много. При Тръмп държавният дълг нарасна с 2 трилиона долара . Ние от Демократическата партия намалихме дефицита", добави Байдън.