Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжия и боеприпаси за Украйна, след като в разговор с президента Володимир Зеленски потвърди подкрепата на Вашингтон за Киев срещу руската инвазия.

Пакетът от оръжия на стойност 1 милиард долара включва повече артилерия, системи за брегова противокорабна отбрана и боеприпаси за артилерията, както и усъвършенствани ракетни системи, които Украйна вече използва, каза Байдън.

По време на телефонния разговор Байдън заяви, че е "потвърдил ангажимента си за оказваната от страна на Съединените щати подкрепа за Украйна, докато тя защитава своята демокрация, суверенитет и териториална си цялост пред лицето на непровокираната руска агресия", се казва в изявление относно разговора.

Пакетите с помощи, които идват в момент, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се среща със съюзници в Брюксел, могат да бъдат разделени на две категории: прехвърляне на излишни отбранителни продукти от американските запаси и други оръжия, които се финансират от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI) - отделна програма, разрешена от Конгреса, съобщи Ройтерс.

Украйна настоява пред Съединените щати и други западни държави за бързи доставки на оръжия в условията на засилен натиск от страна на руските сили в източната част на Донбас.

През май администрацията на Байдън обяви план за предоставяне на Украйна на артилерийски ракетни системи М142, след като получи уверения от Киев, че няма да ги използва за поразяване на цели на руска територия. Байдън постави това условие, за да се опита да избегне ескалация на войната в Украйна.