Президентът на САЩ Джо Байдън настоява пред съперничещите си американски законодатели спешно да приемат военна помощ за Киев, като предупреди, че руският президент Владимир Путин няма да спре с Украйна и дори може да влезе в конфликт с НАТО, предаде АФП. Демократът Байдън заяви, че е готов да направи "значителен компромис" с републиканците, които блокират помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара, докато се стремят към строги мерки срещу мигрантите по границата с Мексико.

"Помощта за Украйна не може да чака", заяви Байдън, "Честно казано, мисля, че е зашеметяващо, че изобщо сме стигнали до този момент, в който републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който може да се надява."

Байдън говори след видеосреща на високо равнище с украинския президент Володимир Зеленски и лидерите на страните от Г-7, за да обсъдят как да се подкрепи западната помощ за Киев. Байдън предупреди, че ако Путин, който нареди инвазията в Украйна през февруари 2022 г., победи прозападната си съседка, "той няма да се спре".

"Ако продължи и след това нападне съюзник на НАТО, когато сме поели ангажимент като член на НАТО... тогава ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски."

Украинският президент Зеленски неочаквано отмени планираната си изява по видеовръзка с американски сенатори, в която трябваше да апелира за продължаване на финансирането. 

Сенатът трябва да проведе процедурно гласуване на спешния пакет от 106 млрд. долара, който включва помощта за Киев плюс помощ за войната на Израел с Хамас и за охрана на границите. Републиканците в Сената поставят подкрепата си за допълнителното финансиране на Украйна в зависимост от това дали демократите на Байдън ще приемат реформите в системата за предоставяне на убежище и засилената охрана на границите - мерки, които демократите вече отхвърлиха.

Белият дом предупреди, че ако Конгресът не одобри нови средства за Киев, до края на годината Съединените щати ще изчерпят парите за допълнителна помощ за Украйна. Разправията подчертава признаците, че подкрепата на Запада за Украйна се размива точно в момента, когато контраофанзивата на Киев отслабва, а силите на Путин се стремят към нови успехи.

Миналата седмица Путин подписа указ за увеличаване на руските сили с 15% в подкрепа на инвазията си в Украйна, като увеличи армията с около 170 000 души. Напоследък Москва дава знаци за възможно мирно споразумение, макар и включващо "свита", неутрална Украйна. Руското външно министерство заяви, че траен мир с Украйна може да има само ако Западът спре да изпраща оръжия и ако Киев приеме "новите териториални реалности".

Говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че за да се осъществи каквато и да е сделка, Украйна трябва да има неутрален статут и да бъдат защитени правата на рускоговорящите жители. Тя добави, че "в момента не виждаме политическа воля за мир нито в Киев, нито на Запад".