Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Русия да прекрати действието на договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", се казва в изявление на Белия дом.

Във връзка с решението на Русия

да прекрати действието на Договора за Нов СТАРТ, Байдън отговори: "голяма грешка". Той говори преди срещата си с източноевропейските лидери във Варшава. Вчера по време на речта си пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в пакта за контрол на въоръженията със САЩ. Руският лидер заяви, че Москва не може да приеме американските инспекции на ядрените си обекти по силата на пакта, докато Вашингтон и неговите съюзници от НАТО открито обявяват за цел поражението на Русия в Украйна. По-късно от МВнР уточниха, че Москва ще продължи да спазва ограниченията за ядрените бойни глави, наложени от договора Нов СТАРТ „ в рамките на жизнения цикъл на договора".

Двете камари на руския

парламент вече гласуваха за прекратяване на договора. Джо Байдън се среща днес във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б9) - група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия. Алиансът включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Преди разговорите си с лидерите от Б9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО". Държавите от Б9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света". Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.