Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал за мир и стабилност около Тайван по време на проведения днес телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, съобщи Белият дом след края на разговора, предаде Франс прес. Байдън е призовал и за спазване на правото и на свободата на корабоплаване в Южнокитайско море, допълва Белият дом.

Си Цзинпин обаче е заявил на Байдън, че въпросът за Тайван е непреодолима червена линия в китайско-американските отношения, предаде Синхуа. 

"Няма да допуснем да останат без наблюдение сепаратистките дейности, нито външните съглашателства, подкрепящи силите, искащи независимост на Тайван", е казал Си на Байдън.

Байдън казал още на Си, че ще продължи да взима необходимите решения, за да попречи модерни американски технологии да бъдат използвани по начин, който да компрометира сигурността на САЩ, се казва в изявление на Белия дом. Си иска Байдън да вдигне ограниченията, които е наложил на износа на някои модерни технологии за Китай. Китайският е заявил, че Пекин няма да стои със скръстени ръце, ако Вашингтон продължава да потиска високотехнологичното развитие на Китай, посочва Синхуа. Си е заявил, че САЩ взимат непрестанни мерки, целящи да потискат икономиката, търговията, науката и технологиите на Китай и че списъкът от санкции срещу китайски компании се удължава все повече и повече. 

Същевременно високопоставена представителка на Белия дом заяви, че САЩ са доста обезпокоени от икономическата  и индустриалната подкрепа, която Китай оказва на Русия, предаде Франс прес.

"С течение на времето наистина видяхме Китай да предприема действия, за да помага на Русия да възстанови индустриалната база на своята отбрана, компенсирайки по този начин прекъснатите търговски връзки с европейските партньори и подпомагайки доставката на компоненти, които прогресивно може да засилят руския военен капацитет в Украйна", заяви представителката, чието име Франс прес не уточнява.