Баба Костадинка е на 92 години. Продава картини на светофара на пазар „Чаталджа" във Варна. Пенсията й е мизерна и едва стига за лекарства на болната й дъщеря. С дни не успява да продаде нищо. До момента, в който не я забелязва Валентина Андонова - емигрантка във Франция, която се е прибрала за малко в Родината. Тя разказва историята й във фейсбук, оттам тя бе подета от медиите и изведнъж от николко почитателите на изкуството на баба Костадинка станаха стотици.

Баба Костадинка иска да помогне на болната си дъщеря и на внука си, затова й се наложило да продава платната, които рисува сам-сама. Цената им е от 10 до 40 лв., но бе готова да направи отстъпка на всеки, само и само да продаде нещичко.

„Баба Костадинка продава красота, късчета от душата си, нарисувани с акрилни бои върху платно. Не се оплаква от нищо - само че краката не я държат. Усмихна ми се и тихичко ми се извини, че не може да се изправи, докато разглеждам пейзажите", разказва Валентина на стената си в социалната мрежа

„При вида на тази мъничка свита женица ме заболя, изпитах огромна тъга, прегърнах я и заплаках. Казах й, че искам да купя най-скъпата й картина за подарък на моята майка. А милата жена през сълзи отвърна, че от дни не успява нищо да продаде и която и картина да купя, ще ми направи отстъпка, защото има нужда от парички, за да помогне на болната си дъщеря и на внука си."

На призива на Валентина - който може, да помогне, като си купи картина, откликнаха стотици, а хиляди са споделили историята на своите стени във фейсбук.

Някога семейството на Костадинка имали къща, която дали за строеж срещу обезщетение и получили 2 апартамента. Имат и малка книжарничка, която им е основен доход. Внукът им купува вила с ипотечен кредит. За жалост книжарничката вече не е толкова оборотна и фалират. Решават да продадат единия апартамент и с парите да направят оранжерия. Продават го уж на брокер с клиент, които се оказват измамници и срещу подписите им всичко изчезва... Имат нужда от пари, имат кредит и се стига до заем от лихвар, на който прехвърлят другото си жилище, а той щял да им го върне, когато върнат заема към него. Заемите им към банки и бързи кредити растат, апартаментите им вече не са техни, водят се дела, но без успех.

Синът им не може вече да плаща ипотеката на вилата, където всички живеят, и тя е обявена за продан от съдия-изпълнител. Даниела - внучката на Костадинка, е със сериозно психично заболяване и пие скъпи лекарства, тя има и деца. Внукът на Костадинка също има две малки деца и живее на квартира, а заплатата му е мизерна. Всички са със запори и общо парите, които получават, са към 500 лева на месец от инвалидни пенсии. Затова всички разчитат на картините на баба Костадинка, за да имат хляб.

Съвсем скоро всички те ще останат без дом. Това е история за един хубав някога живот, погубен от наивност. Румяна, дъщерята на Костадинка, е писала писмо до омбудсмана Мая Манолова, в което предава драмата на семейството и моли за помощ. Помощта обаче идва оттам, откъдето най-малко са я очаквали - от случаен човек.

Огромната популярност, която застигна баба Костадинка, й коства здравето. В неделя тя получи хипертонична криза. Лекарите засега я съветват да си почине и известно време да не продава картини, за да се възстанови.

„Много добра жена е. Подаряваше на всички наоколо картини. Моята я закачих в кухнята да ми напомня за нея. Тя е много религиозна, редовно ходи на църква, а в останалото време рисува", разказва Румяна, която продава смокини в съседство.

Костадинка много обичала гората. Особено през есента, когато всичко пожълтее. Когато й станело тъжно, вземала четката и рисувала гори.

Баба Костадинка е завършила акушерство. Започнала да рисува керамика и мускалчета с есенция. По-късно хобито й я насочило към пейзажите. „Рисувах и преди да съм се пенсионирала, защото това е дар Божи при мен, не съм учила нищо за художници и не знаех нищо. Аз правя репродукции, сподели жената. - Преди 7 години ходех на Златните пясъци, на алеята да продавам картини, като там рисувах повече четирите годишни времена, но после мястото стана много скъпо, като за един квадратен метър трябваше да се дават по 2,000 лева. Аз нямах тази възможност и се отказах", сподели 92-годишната Костадинка.

Моретата не й допадат, обича да рисува горите, а и клиентите й казват, че прави прекрасни пейзажи. „Горите за мен са някакъв въздух, нещо добро. На мен ми е тъжно и тежко и когато ми стане наистина много болно, моята дъщеря ми казва - вземай четката и започвай да рисуваш. И аз наистина, като взема четката и започна да рисувам тези гори и тези дървета, ги правя прекрасно. Поне така казват клиентите, които минават и казват - картините ви са прекрасни", сподели още варненската художничка.

Допреди месец Костадинка се опитвала да продава в Морската градина на Варна, където минават повече туристи, но никой не купил нищо. Затова се преместила на „Чаталджа", където отново нямало клиенти. До миналата седмица, когато всичко се променило.