Мариела Скендерова

Мила Попова

Снимки: личен архив

Преди около 5 години, когато отишла да търси ботуши за Дядо Коледа на Женския пазар в София, Мариела Скендерова видяла няколко чифта галоши. По това време работела в рекламна агенция и организирала коледно парти. Галошите не били обикновени, а шарени - имало сини, зелени и червени... Хрумнало ѝ да вземе по един чифт, да ги украси и да ги подари на три свои приятелки за Коледа. Когато им ги поднесла, те буквало полудели. „Много ги харесваха - страхотни са, трябва да започнеш да ги правиш! Това ми даде стимул да започна", каза младата дизайнерка. След няколко години работа четири манекенки дефилираха с нейните галоши на Седмицата на модата в Бостън.

Мариела е на 34 г. и е завършила икономика на търговията. Не работи точно по специалността, но образованието ѝ помага да продава обувките. Галошите прави български производител, който работи с италиански калъпи и материали - силикон и PVC.

„Някои от галошите са само силиконови - прозрачни, с цветен чорап отдолу, така че да изглеждат шарени. А едноцветните са комбинация от двата материала", обяснява дизайнерката. Мариела не може да каже колко модела е създала. В сайта има около 50 снимани, но често ѝ се обаждат хора, които идват да мерят в ателието и се ражда съвършено нова декорация, която не е съществувала до момента. Тоест прави галоши и по индивидуална поръчка.

В Бостън Мариела занесла към 15 чифта - общо пет модела. И още толкова чанти. Получила поканата съвсем случайно. Видяла, че под една от снимките на галоши във фейсбук страницата ѝ някой е коментирал на английски. Оказало се, че са организаторите на модната платформа „The Emerging Trends", които я питат дали иска да покаже творенията си в Бостън. Форумът се прави за осма поредна година - не от организаторите на „Бостън фешън уийк", а от друга компания. Но се прави в последния ден на седмицата на модата и се счита за част от нея. Американските медии дори го представят като най-интересното събитие по време на седмицата, защото показва млади дизайнери, които организаторите сами търсят и намират чрез интернет.

Така наред с интересни дизайнерски тоалети публиката в Бостън видя и нашенски галоши. С изящни декорации от най-различни елементи. Повечето в колекцията, която Мариела създала специално за САЩ само за около месец, са дървени. Сама ги измислила, дала ги на дизайнер да ги векторизира. „После се режат на машина и се дообработват на ръка - боядисват се, лакират се. Понякога ползвам готови брошки или други елементи. Част от обувките са декорирани с пеперуди, които ние си изработваме от плат, отгоре ги обличаме във винил. Всичко се шие бод по бод, защото вътре се пълнят с вата - все едно изработваш малка кукличка", обяснява Мариела. Заради някои от украсите тя обикаля из цяла София, а за други преравя интернет и поръчва от къде ли не.

Сега тя и партньорката, с която прави галошите, са пуснали нова колекция за есен/зима. Мариела се надява един ден да затвори кръга - сама да прави обувки от вземането на мярката до финалните щрихи в украсата. Има опит и в тази сфера. В гардероба си пази чифт кожени обувки с дървен ток, облечен в кожа, които обожава, но рядко слага. Първо, защото не носи често обувки с ток, и второ - за да си ги пази. Сама ги е направила преди около 6 години. Малко след като с нейна приятелка - сега партньорка в бизнеса с галоши, напуснали рекламната агенция, където работели, Мариела заминала за Лондон за един месец. Там се обучавали как се правят обувки при преподавател в „Лондон фешън инститют", който се занимавал не само с дизайн, но и със самата изработка. „Има някои преси, които се използват, но като цяло всичко се прави на ръка. Взех моята мярка и изработих първите си и засега единствени обувки, които съм направила от-до", казва Мариела.

Когато се прибрала, с приятелката ѝ отворили ателие за всякакви ръчно изработени изделия. Тогава вече били открили, че имат подобни хобита. Едната правела свещи за удоволствие, другата - лампи. Предлагали и детски играчки, дивани, паравани, какво ли не. „Бившият ни шеф в рекламната агенция ни каза: Вижте, вие правите много хубави неща наистина, обаче трябва малко да се фокусирате. А той е човек с много опит, врял и кипял. Беше си прав човекът още тогава, но ние трябваше да разберем кое най-много ни харесва", разказва Мариела.

Сега двете майсторят галоши и декорират различни събития, молове, работят много за корпоративни клиенти. Междувременно покрай галошите и декорациите Мариела родила две деца. Големият ѝ син е на пет годинки и половина, малкият - почти на десет месеца. Мъжът ѝ се занимава с реклама, както и тя преди.

Самата Мариела проявявала артистичните си наклонности още от дете - обличала всички кукли с дизайнерски дрехи, изработени от нея. Родителите ѝ са геолози, но майка й и леля и обичали да шият. Баба й и дядо й пък били професионални шивачи. „Така че явно имам такъв ген", смее се младата и красива дизайнерка на галоши.