Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че е против преговори с "Газпром".Той каза, че ДБ работи за парламентарно избран кабинет и коалиционно управление, което да прави реформи и ясно позиционира държавата ни като активен член на ЕС и НАТО. Според него служебното правителство не трябва да предоговаря въпроси с външната политика и нашата геополитическа ориентация. За него тази намеса е недопустима.

"Ние сме твърдо против разговори с "Газпром",

защото самите те ни врътнаха кранчето.  България трябва да претендира обезщетение и компенсации от “Газпром” и да си ги вземе този път,” каза юристът.Според него България не трябва да прави никакви жестове към “Газпром”, защото никога “Газпром” нищо не ни е давал даром. Той припомни, че за АЕЦ “Белене” България беше осъдена да плати над 1 млрд., защото някой е подписал анекс към договор.“Не бива да променяме договора с “Газпром”, ако искаме да защитим нашата позиция пред арбитраж. Защото е ясно в коя страна е неизпълнението. Мястото на политиците е да осигурим компенсации на онези бизнеси и домакинства, които наистина не могат да понесат тази тежест, но нека да го кажем в прав текст - националната сигурност и независимостта са скъпо нещо и трябва да се плаща за тях. Беше грешка, че служебното правителство отказа 6-те танкера втечнен газ”, каза той.

Във вътрешнополитически план

най-близки като политическа платформа на "Демократична България" са от ПП, затова и са управлявали заедно, за това им е е било предложено да се коалират, заяви Славов.Славов изтъкна, че сега на България и трябва широк консенсус по ключовите приоритети на страната - енергийна сигурност, здравеопазване ,съдебна реформа, електронно управление.

Прокуратурата не бива да се меси

в работата на държавните органи, защото това на практика подменя волята и легитимността на избирателя, каза той във връзка с искането на прокуратурата да осъществява “надзор за законност”. “Позицията ни от няколко години е, че такъв надзор за законност не трябва да има. Прокуратурата трябва да се фокусира върху нейната обвинителна функция, да прави това, за което съществува - да разследва, да обвинява, да постита обвинителни присъди, да бори корупцията, а надзорът за законност има достатъчно инспекторати и контролни органи, които да го осъществяват”, заяви конституционният експерт.

Славов посочи,

не са й били работа - от мерките по време на пандемията, та до цената на яйцата по Великден". Въпросът кой да контролира главния прокурор е винаги на дневен ред, защото нашият конституционен модел не дава добър отговор, изтъкна Славов.