сн. ,,Уебкафе”

„Атака" отново се прояви с международен скандал, този път базиран в Гърция. Депутатът Павел Шопов поиска от гръцката полиция да арестува българин, който извикал ,,Оставка!" и записал с камера воаяжа на Шопов и съпровождащите го. Историята започнала на 26 октомври, когато поклонническа група от 36 народни представители от БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ заминали за Света гора. Пристигайки там, депутатите били освирквани с призиви за оставка от група българи, които се намирали на екскурзия в Гърция. „Още със самото пристигане на Атон миряни, които посещават Зографския манастир - българи, започнаха да викат „Оставка!", съобщи депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Той уточни, че народният представител от „Атака" Павел Шопов се засегнал от призивите на българските туристи. „Имаше куриозна ситуация с герой г-н Шопов. Един от монасите, който е в манастира, му зададе въпроса: „Кой в момента е премиер на държавата?" И той отговори: „Бойко Борисов!", каза още Иванов и уточни, че след поредните скандирания Шопов изпуснал нервите си.

На ферибота в посока Уранополис теологът Светлозар Стоянов изразил гражданската си позиция в разговор с Шопов. Стоянов заснел целия разговор с камерата си, което разгневило депутата от „Атака". „Не само аз, а и народът ще им търси отговорност, независимо къде са отишли. Когато не са поискали прошка от народа, да ходят по тези свети места. Един вид - с присъствието си да ги оскверняват и да се правим после на велики и на националисти", каза самият Светлозар Стоянов.

„Тогава, крещейки „Оставка, оставка!", което е всекидневие в България, аз не виждах нищо странно в поведението на това момче. И мислех, че това е нещо напълно нормално - един български гражданин да си изрази мнението. И аз не чух да има обиди. Аз по никакъв начин не чух г-н Шопов да е обиден", коментира скандала депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

По-късно депутатите от БСП Христо Монов и Иван Иванов също се включили в конфликта. „Колеги от българска социалистическа партия дръпнаха момчето настрани и казаха да даде материала. Той каза, че няма да го даде. Чух г-н Шопов да казва: „Сега ще те чака полиция да не избягаш?!" Това му бяха думите", продължава разказа си депутатът от ГЕРБ.

Стоянов разказа още, че в конфликтната ситуация се намесил и българският консул в Гърция, който се включил в разговора и обяснил на теолога, че ще дойде полиция на ферибота. „Като стигнахме на брега, полицията направи такъв кордон, че да слязат всички. И хванаха мене", обясни Светлозар. Теологът е заплашен с 5 години затвор, ако не изтрие направения запис на кораба. Той уточнява, че заплахата срещу него е отправена от Павел Шопов „А отделно се е разбрал с тамошните - или да изтрия материала, който съм записал с тях, или 5 години ще лежа по затворите. Викам - не, нека ги излежа, той си е мой материал", продължи Стоянов и уточни, че българският консул бил пристрастен в сложната ситуация.

„Всеки ден се иска оставка, трябва ли да се арестуват хора, защото се иска оставка. Ако това се случи, трябва да приберем половината държава", каза още депутатът от ГЕРБ по повод скандала в Гърция.

Павел Шопов не пожела да коментира случая, само уточни, че ще следи дали има обективност при отразяването на конфликта на ферибота. От МВнР също не са дали своя коментар по случая.

В края на септември група депутати от ,,Атака", предвождана от Волен Сидеров, вилня и в Брюксел. В ресторант ,,Двата лебеда" Сидеров и компания се държали арогантно, като в края на вечерта скандалът ескалирал и преминал в шумна разправия. Лидерът на партията изливал бутилки в съдовете за приготвяне на десертите, заплашвал персонала и искал лично да разговаря със собственика. Причината била недоволство на Волен Сидеров от обслужването. Накрая отказал да плати сметката, при което са били заключени от персонала, който е извикал и полиция. При тази заплаха няколко души от групата събрали помежду си пари и платили сумата от около 1,600 евро. Причината за разходката им до Брюксел тогава бе вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ. Тъй като според публичната информация Сидеров има ангажимент пред БСП и ДПС да крепи кворума в парламента, като по този начин подкрепя и правителството, този път просто не е искал вотът да се състои. Любопитно е, че лидерът на ,,Атака" не отрече за разходката си до Брюксел, но отказа да си спомни в кой точно ресторант е вечерял и вдигал ли е скандали.

Кой е Светлозар Стоянов

 2_300_27
 Светлозар Стоянов
 Светлозар е сирак и богослов. В България стана известен с изложба на манастири, която показа в няколко града. Осем години Светлозар Стоянов издирва с фотоапарат в ръка известни и малко популярни български храмове. Направил е снимки на 120 скални и на 250 градени манастира. Запечатал е на лента и десетки чешми, направени от местните жители. В колекцията си има над 500 подобни фотоси. От поредицата с храмове направи албум, с който всеки българин може да начертае маршрут за вътрешен културен туризъм. ,,Показвам ги на хората, за да възстановим вътрешния си човешки храм - обясни Светльо. - Не търся големи печалби. Намалил съм до минимум цената, за да не тежи на хората." Иначе е от Хасково. Съдбата го оставя без семейство и го хвърля в ръцете на държавата. Детството му минава в социалните домове. Израснал е в сиропиталището в Свиленград, после го преместили в Хасково. Не смята, че е преживял страшни неща, или поне не си спомня за такива. ,,Да имаш покрив и храна е по-добре от участта да си на улицата. Разбираш го обаче, след като пораснеш", обяснява фотографът. След като завършил и отслужил казармата, съдбата му предлага реванш. Негови близки го свързват с възрастна жена от съседното село Горски извор. Старицата се нуждаела от някой, който да се грижи за нея. Светльо се заема и като знак на благодарност жената му оставя къщата си. Така сиракът се сдобива най-сетне със собствен дом. Започнал работа в цигарената фабрика. Първо го назначили като общ работник, после се научил да работи с машините и станал шлосер. През 1998 г. обаче заводът закъсал финансово и го съкратили. ,,Тогава тръгнах с фотоапарат да обикалям страната - разказва той. - Не съм професионалист и не претендирам за уникални снимки." Пред обектива обаче подбира богатството, което всеки българин трябва да види. Не само на снимка, а и на място. Понеже нямал пари, пътувал на автостоп. Определял си първоначален маршрут, после самите хора го насочвали към стари манастири. Знае историята на всеки храм в страната. ,,Видял съм 99% от всички манастири. Не съм бил само там, където няма нищо." Гордостта намира за най-лесното и най-лошото качество. Признава, че и на него не му е чужда. ,,Много пъти съм си патил. Първо припалвам с емоции и действам, после размислям и съжалявам. Но важното е да