сн. Полиция на Парагвай

Българин, участвал в мощна банда, точила от сметките и на Бил Гейтс, бе арестуван от филипинските власти. Константин Сименов Кавръков е бил задържан около 21 ч. миналия четвъртък, но не след разследване на хакерската му дейност, а при рутинна кражба. Спипали го, когато се опитал да изтегли пари с подправени кредитни карти от банкомат на банка PS на централна улица в град Кесон. Той е обвинен в извършване на киберпрестъпления. При задържането му у него са намерени няколко кредитни карти, принадлежащи на различни лица, празна (ненадписана) кредитна карта, машинни квитанции за теглени суми, мобилен телефон и 76,000 филипински песо (около $1,700). Според местната полиция Кавръков е член на Българска суперхакерска група - тайна организация за източване на кредитни карти и банкови сметки. Той бил част от нея от 2004 г. Тази група е извършвала подобни измами в САЩ и Европа и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления. Това не е първият арест за Кавръков. През 2011 г. го задържаха и в Парагвай заедно с друг BG бос на киберпрестъпленията - Алекси Коларов, също за банкови и търговски измами, киберпрестъпления, подправяне на документи и др.

В Асунсион бандата се състояла от четирима българи. Измамниците се настанали в най-луксозния хотел в града. Те имали план-програма да източат $1 млн., преди да напуснат страната, но не успели да я изпълнят, защото ги спипали още при точенето на първите 90,000. Хакерите избирали скъпи хотели, тъй като в тях вратите на стаите се отварят само с електронни карти. После заявявали, че са ги изгубили и искали нови. Щом ги получели, превръщали старите в подправени кредитни карти - прехвърляли на магнитната им лента данни за банкови сметки в Европа и Южна Америка. Бандитите никога не използвали картите, добити от една страна, отново в нея. Във всяка държава използвали различни, за да объркат криминалистите. При задържането им в Парагвай българите се опитали да обяснят, че е станала грешка. Затова полицаите им показали записи от камери на търговски обекти в целия град, от които в рамките на 2 часа са изтеглили равностойността на 90,000.

Първият арест на Кавръков и Коларов обаче е от 2004 г., точно когато източили парите на Гейтс. Тогава американските служби казаха за двамата, че ако са впрегнали капацитета си в Силиконовата долина, за отрицателно време щели да забогатеят по легален начин. За провинението си обаче и двамата получиха едва по три години затвор.

Бащата на Коларов е бивш полицай. Кавръков пък е наричан в средите си „краля на хакерите" заради уменията да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. Когато бе задържан в Парагвай, властите откриха у него над $90,000. Полицията във Филипините тепърва трябва да установява как Кавръков е успял да излезе от затвора в Парагвай и да се озове в тяхната страна.