Apple вече не притежава ексклузивните права върху търговското име iPhone в Китай. Компанията е загубила дело с местен производител на чанти и други стоки от кожа и ще трябва да дели бранда с него. Xintong Tiandi Technology е регистрирала марката iPhone в Китай за производство на кожени стоки. Това се случва около пет години след като Apple е регистрирала същото име, но за компютърен софтуер и хардуер.

През 2012 г. Apple започна оспорване на правата на китайската компания в местното патентно ведомство и освен това заведе дело. В крайна сметка и ведомството, и съдът отхвърлят искането на Apple. Мотивите са, че компанията не може да докаже, че iPhone е било добре известно търговско име в Китай, преди Xintong Tiandi да го регистрира за други цели, и реално няма нанесени вреди на Apple.

Впоследствие американската компания обжалва, но вече и апелативният съд отхвърля нейното искане. Решението подкрепя първоначалното и допълва, че Apple всъщност започва да продава iPhone в Китай едва през 2009 г.

Apple не е коментирала темата. Xintong Tiandi пък обяви, че решението на съда е в съответствие със свободния пазар. „Ще работим заедно с Apple, за да дадем повече ползи на потребителите на iPhone", пише още компанията в своя сайт.