Apple представи „Apple Intelligence“ - набор от нови функции с изкуствен интелект за своите желани устройства, включително партньорство с OpenAI. Целта на компанията е да настигне съперниците си, които се надпреварват в усвояването на тази гореща технология.

В продължение на месеци Apple бе подложена на натиск да убеди съмняващите се в нейната стратегия за изкуствен интелект, след като Microsoft и Google пуснаха продукти в бърза последователност. Но този последен ход ще издигне преживяването от продуктите на Apple „до нови висоти“, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук, докато откриваше годишната Световна конференция за разработчици в централата на технологичния гигант в град Купертино, Калифорния, в Силициевата долина.

За тази цел Apple си партнира с OpenAI, която през 2022 г. постави началото на нова ера за генеративния изкуствен интелект с появата на ChatGPT. OpenAI е „много щастлива да си партнира с Apple, за да интегрира ChatGPT в своите устройства по-късно тази година! мисля, че наистина ще ви хареса“, написа шефът на компанията Сам Алтман в социалните мрежи.

“Apple Intelligence" ще бъде добавена и към новата версия на операционната система iOS 18, представена по подобен начин в понеделник по време на седмичната конференция.

Ръководителите на Apple подчертаха, че в Apple Intelligence са вградени предпазни мерки за защита на личните данни, за да направят цифровия асистент Siri и други продукти по-интелигентни, като същевременно не крадат потребителски данни. Според анализатори голямото предизвикателство пред Apple е как да внедри изкуствен интелект от типа на ChatGPT - който жадно се храни с данни - в своите продукти, без да отслаби силно пропагандираните от нея поверителност и сигурност на потребителите.

Системата „поставя мощни генеративни модели в ядрото на вашия iPhone, iPad и Mac“, казва старши вицепрезидентът на Apple по софтуерно инженерство Крейг Федериги.

„Тя се основава на вашия личен контекст, за да ви предостави информация, която е най-полезна и подходяща за вас, и защитава личните ви данни на всяка стъпка.“

По-специално, "Apple Intelligence" ще позволи на потребителите да създават свои собствени емоджита въз основа на описание на ежедневен език или да генерират кратки резюмета на имейли в пощенската кутия. Потребителите ще могат да отправят исканията си към Siri в писмен или устен вид. Подобренията в областта на ИИ включват и интегрирането на ChatGPT с моделите на операционните системи по-късно тази година, каза Федериги.

„Звучи така, сякаш това е Apple - тогава, ако има нужда от ChatGPT, тя ще ви го предложи“, каза анализаторът на Techsponential Ави Грийнгарт.

„Изпълнението е това, което е специално тук.“

В Силициевата долина са убедени, че генеративният ИИ ще промени коренно начина, по който потребителите взаимодействат със смартфоните и компютрите, но технологията все още е в ранен стадий и ползите от нея все още не са напълно ясни.

Съобщенията на WWDC подготвят почвата за очакваното пускане на iPhone 16 по-късно през годината и отварят вратата за „ренесанс на растежа“ на компанията, казва старши анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс. Кук предрече ангажимента си към изкуствения интелект, като постави по-мощни и готови за изкуствен интелект чипове в iPad и MacBook по-рано тази година.