Огромен скален къс на улица „Харманите" в асеновградския квартал Горни Воден се откърти през миналата седмица и остави без жилища десетки семейства. На този участък преди броени дни стартира ремонт за укрепване, възложен от общината. Застрашените къщи, които са непосредствено над резцепването, вече имат видими пукнатини и хората са притеснени сериозно. Рискът от свлачища засяга целия квартал Горни Воден, който е застроен върху скат и почти липсват подпорни стени. През ноември миналата година заради огромно свлачище над 100 метра от входния път към квартала буквално изчезна захвърлен в нивите. Друго свлачище на косъм не откъсна пътя към комплекса „Св. св. Кирик и Юлита".

Само два дни след тази драма ново свлачище се образува в Горни Воден. Пропадна и новоасфалтираният главен път, който води към квартала. Това се случи само два месеца след като бе изцяло ремонтиран с пари от държавата. За укрепването и преасфалтирането правителството похарчи 1 милион лева. „С просто око се вижда как пътят е слегнал, мантинелата е потънала навътре и сега отново пропада страшно", обяснява един от жителите на квартала - Илия Бърборчев. На места асфалтът се е отделил от бетонните плочи, което е признак, че пътят е тръгнал към дерето. За повечето хора от Горни Воден това е единствената връзка от дома им към работното място, училището или града. „Нито линейка, нито пожарна ще могат да се качат нагоре", обяснява друг жител - Петър Тодоров.

Паралелно в квартала продължават укрепителните дейности за предишното свлачище. Изгражда се вече бетонна стена, която ще спаси от рухване къщите, висящи във въздуха.