Антирадар в такси е можел да взриви по случайност 20 минути по-рано терориста Мохамед Хасан ел Хусейни, който при самоубийствен атентат през 2012 г. уби шестима души на летище Сарафово. Това става ясно от приключилото разследване срещу тримата атентатори, двама от които ще бъдат съдени задочно.

Чужденецът с френско и ливанско гражданство, представящ се в България с фалшива шофьорска книжка на името на американеца Жан Филип Мартин, наел таксито на Йонко Тодоров на 18 юли 2012 г. от стоянката в курортното село Равда. В района на Ахелой антирадарът на Йонко започнал да пиука, при което Хусейни се припотил от ужас.

Четири години след атентата на бургаското летище прокуратурата вече е готова с обвинението. Обвинителният акт бе внесен в Специализирания наказателен съд в София. На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство - те са сочени за преки участници в атентата.

Главният прокурор на България Сотир Цацаров твърди, че по време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили с партньорите си, а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт. Предприети са всички действия за установяване на лицата, които са обвиняеми, и би следвало да придобият качеството на подсъдими. Не са намерени на които да е техни адреси, каза Цацаров.

Разследването установило, че участниците в атентата са трима.

Двамата оцелели са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата заедно със загиналия атентатор, алжирец по произход, са пристигнали в България на 26 юни 2012 г. с автобус от Варшава през Румъния.

Влезли са в страната през Дунав мост и са отседнали в Русе. След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда.

По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на „Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.

Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.