Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване за 1,16 милиарда долара на Тайван, а Белият дом наблюдава с тревога напрежението между частично признатата държава и Китай в Източна Азия. Новината дойде месец след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван. Визитата й значително изостри напрежението с Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е негова собствена територия. „В момент, когато Китай подлага Тайван на все по-голям натиск, ние осигуряваме на Тайпе това, от което има нужда, за да поддържа отбранителните си способности“, каза Лора Роузънбъргър, старши директор в Белия дом по въпросите на Китай и Тайван.

Сделката, одобрена от САЩ в петък, включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети „Харпун“ и 100 ракети въздух-въздух „Сайдуиндър“, съобщи в събота тайванската Централна информационна агенция. Очаква се новото военно оборудване

да повиши отбранителните способности

на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение. Китай от своя страна съобщи, че ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба. По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба „застрашава сериозно“ американско-китайските отношения. „Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията“, каза той. От години Китай не изключва военно решение на спора с Тайван, когото дефинира като органична част от държавната си територия, а Белият дом остава последователен в политиката си на подкрепа към Тайван, чиято стабилност е готов да подкрепи с продажбата на американско оръжие сега. Говорителят на представителството Лю Пънюй посочи, че американският ход ще ескалира напрежението в Тайванския проток и ще насърчи подкрепящите независимостта на Тайван. Той посочи още, че продажбата ще наруши принципа на „Единен Китай“ и комюникетата, издадени от Вашингтон и Пекин през 1972, 1979 и 1982 г. Американско оръжие в помощ на Тайван САЩ обаче вече са бетонирали името си като основен военен поддръжник на Тайван. В продължение на десетилетия Вашингтон продава оръжие на острова съгласно Закона за отношенията с Тайван, който позволява доставката на отбранителни оръжия. През 2019 г. Тайван е поръчал американско военно оборудване на стойност $17 млрд. 8 млрд. от тази сума е била за доставката на 66 изтребителя F-16 - една от най-големите единични поръчки за бойна авиация, правена някога. През юли 2022 г. Държавният департамент одобри нова сделка на стойност от $108 млн. В официално изявление Пентагонът съобщи, че от Тайпе са поискали части за ремонт на танкове и друга бронирана техника, леко оръжие, оръжейни системи и компоненти за логистична поддръжка. През януари, на фона на увеличените китайски полети в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван, островът прие допълнителни $8,6 млрд. разходи за отбрана, голяма част от които ще бъдат разпределени за противокорабни оръжия.

Помощта не е само бизнес

Запазването на целостта на Тайван отговаря на геополитическите интереси на САЩ в Източна Азия. По тази причина помощта, която Вашингтон е готова да окаже, не съществува единствено на принципа „плати, за да получиш". През октомври 2021 година се появиха първите индикации, че американски военни инструктори са заминали за острова, където обучават местните въоръжени сили. Пентагонът отказа да коментира присъствие на американски военни в Тайван и задачите, които изпълняват. Тайпе също не повдигна завесата, заявявайки единствено, че всички съвместни дейности са част от предварително начертан план, който се следва на годишна база. Данните, съобщени от неназовани високопоставени източници обаче, са красноречиви, че малки групи от военни експерти (специални части и редовна армия) са пътували до Тайван и на ротационен принцип са били сменявани с техни колеги. Подобни действия съвпадат с категоричността на Белия дом Тайван да бъде защитен на всяка цена, включително с военна сила. „Това е ангажиментът, който сме поели. Идеята, че Тайван може да бъде взет със сила, е просто неприемлива“, заяви в изказване от пролетта държавният глава на САЩ Джо Байдън.