Ние искаме да видим България като част от програмата за безвизово пътуване и това да стане възможно най-скоро. Това заяви американският посланик в София Ерик Рубин в интервю за главния редактор на BG VOICE Ясен Дараков.

Страната ни обаче все още е далеч от най-важното условие в американския закон - отказите за визи в София да бъдат под 3%. "България не е близо до тази цифра, но тя спада постепенно. Сега е около 15%, което означава, че ние одобряваме около 85 процента от молбите за виза", обяви посланикът. За фискалната 2015 г. бяха 17,3 на сто.

Според посланик Рубин обаче има много хора, които не отговарят на условията за виза, но все пак кандидатстват. "И ако получат отказ, това се брои. И честно казано, има хора, които кандидатстват, а не трябва, защото нямат ресурсите да отидат до Съединените щати, но по нашата система те имат правото да кандидатстват за виза колкото често поискат, щом като плащат таксата."

Ерик Рубин вижда решаването на проблема в законодателна инициатива в Конгреса по цялостна имиграционна реформа и в двустранните действия между САЩ и Европейския съюз, защото България не е единствената страна в това положение. "България не е дискриминирана, категоричен е посланикът. - Гърция съвсем наскоро се присъедини към програмата. Но няма някакъв двустранен ъгъл между Съединените щати и България. И една от причините, че това е въпрос с висок приоритет, е, защото има няколко държави в Европейския съюз в такава позиция."

Посланик Рубин беше в Чикаго за среща на борда на директорите на фондация "Америка за България" и се срещна с млади български професионалисти в града. "Те искат да направят повече за страната си, но имат нужда от помощ - от нашето правителство, от българското правителство. И точно върху това ще работя", каза Рубин. Много от тях казват, че корупцията е сериозна пречка за правенето на бизнес в Родината. Това е оплакване и от американски компании. Въпреки че много от тях успяват успешно да развиват бизнеса си в България, посланик Рубин смята, че трябва да има гаранции, че всички ще бъдат третирани равнопоставено и спрямо закона. "Мисля, че има някакъв прогрес, но има още доста работа", каза посланикът. По-рано той каза, че правосъдната система в България не е направена така, че да затваря виновните. Той обаче смята, че има воля у българските власти, но са нужни още усилия. "Моята работа обаче не е да предлагам как това да стане, но бих помогнал. Но това трябва да е решение на България, а не да дойде отвън", заяви Рубин.

Той коментира и политическия кръстопът на България между САЩ, Запада и Русия. "България би трябвало да има добри отношения с всички свои съседи и традиционни партньори. Това не е избор или-или. България трябва да има печеливша търговия, икономически и културни отношения по целия свят", смята Рубин. Но САЩ виждат намесата на руски интереси в българските власти и с влияние в медиите. "Това трябва да се реши, като хората в България получат информация за това чии пари стоят зад медиите и да бъде подкрепяна независимата журналистика", каза посланик Рубин, който в първите години на своята кариера е бил репортер в "Ню Йорк таймс".