Американската армия обяви, че приземява флота си от самолети с накланящи се витла V-22 Osprey след смъртоносната катастрофа миналата седмица край бреговете на Япония, предаде АФП.

Командването за специални операции на ВВС заяви в изявление, че този ход е с цел "намаляване на риска, докато продължава разследването" на катастрофата от 29 ноември, при която загинаха 8 американски летци.

По-късно Командването на военновъздушните системи на ВМС заяви, че е последвало примера.

Хибридният самолет V-22 Osprey, който може да излита и каца вертикално като хеликоптер и завърта витлата си хоризонтално, за да лети като самолет, е участвал в три фатални инцидента за малко повече от година.

Решението на военновъздушните сили е взето, "за да се намали рискът, докато трае разследването" на причините за фаталния инцидент край югозападна Япония.

"Предварителната информация от разследването показва, че потенциална повреда на материалите е причинила злополуката, но основната причина за повредата засега не е известна", се добавя в него.

Заземяването на самолетите Ospreys ще осигури време и пространство за задълбочено разследване, за да се определят причинно-следствените фактори и препоръките, за да се гарантира, че флотът на ВВС CV-22 ще се върне към летателни операции", се допълва в съобщението.

След инцидента Япония преустанови полетите на собствените си самолети и поиска от американските военни да направят същото на японска територия като предпазна мярка.

Няколко скорошни инцидента, в допълнение към този край остров Якушима, повдигнаха въпроси относно надеждността на самолета, съвместен проект на производителя на самолети Boeing и специализирания в областта на хеликоптерите Bell.

В края на август трима американски морски пехотинци загинаха при инцидент с Osprey в Северна Австралия, а през 2022 г. други четирима загинаха в Норвегия, когато техният CV-22 се разби по време на тренировъчен полет на НАТО.