Американският гражданин Ръсел Бентли, за когото се знае, че се е сражавал на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна между 2014 и 2017 г., е бил убит в Донецк, съобщиха днес руски медии, цитирани от Франс прес.

"Ръсел Бентли, с позивна "Тексас", истински американец, истински тексасец, загина в Донецк", съобщи в Телеграм шефката на прокремълския телевизионен канал Ар Ти Маргарита Симонян.

Батальонът "Восток", за когото американецът се е сражавал, потвърди в същото комуникационно приложение, че Бентли е бил убит, без да уточни при какви обстоятелства.

"Ръсел Бентли беше убит. Може би този термин не отговаря напълно на мотивите, от които са се ръководили тези, които са убили Ръсел, но трябва да се съгласим, че подобни действия и тези, които ги прикриват, правят злото тривиално", пише в изявлението на батальона.

Според руските медии американецът е изчезнал на 8 април, след като е отишъл да помогне на пострадали при украинския обстрел в окупирания от Русия източен украински град Донецк.

64-годишният Ръсел Бентли е роден в Тексас и е работил като лесовъд, преди да се премести в Донецк и да се присъедини към местните проруски сепаратисти в борбата им срещу силите на Киев, започнала през 2014 г. Впоследствие той е получил руско гражданство.