сн. Фейсбук

Агенти на ФБР заедно с български разследващи полицаи пристигнаха във Варна, където извършиха следствени действия в дома на 44-годишния Красимир Николов. По искане на властите в САЩ той е арестуван в морския град на 10 септември т.г. за компютърни престъпления по провеждано в Пенсилвания разследване срещу него.

Още същия ден с определение на Варненския окръжен съд варненецът беше задържан в ареста за срок от 60 дни. Апелативният съд потвърди ареста.

Спрямо него е издадена заповед за задържане от помощник окръжен съдия в Питсбърг, Западен окръг Пенсилвания, по повод образувано срещу Николов полицейско разследване. С доказателствата, получени по него, от българските власти се иска да предадат Николов на САЩ. Престъпленията, за които предстои екстрадицията му, са описани в 4 текста от американския НК, като сред тях са банкова измама, заговор за измама, компютърно престъпление и престъпен заговор.

Установено било, че деянията са извършени в периода от април т. г. до настоящия момент. Николов умишлено бил осъществил достъп до компютър без разрешение и по този начин получил информация от него. Престъплението било извършено за извличане на лична финансова облага в нарушение на законите на САЩ.

Стойността на получената информация надхвърля 5,000 долара. За това деяние се предвижда максимално наказание от 5 години затвор. За банкова измама и заговор за извършване на измама в САЩ се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода. Наказателното преследване за деянията не е погасено по давност и по българското право.

Варненският апелативен съд намери за неоснователни доводите в жалбата на адвокатите на обвиняемия против временното задържане на Николов. Твърденията им, че представените от американските власти документи за искания арест не отговарят на изискванията на закона, съдът остави без коментар. Втората съдебна инстанция намира, че към заповедта за ареста на българина, постъпила от САЩ, за временното задържане на Николов са представени всички изискуеми документи, както и посочените в Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и на САЩ.