сн. ,,Хелт”

Студените алкохолни коктейли може и да ви изглеждат много примамливи, докато се излежавате на плажа под жаркото слънце, но всъщност крият голяма опасност за вашето здраве. Ново изследване показва, че алкохолните напитки в съчетание с излагането на слънчеви лъчи могат да увеличат шансовете за развитие на рак на кожата.

След анализ на 16 отделни проучвания обобщаващите данни сочат, че консумацията на повече от едно питие на ден се свързва с 20% по-висок риск от меланом - най-сериозният тип рак на кожата. Предишни изследвания пък показват, че хората, които пият алкохолни напитки на плажа, изгарят по-бързо от тези, които не консумират алкохол. Каква е причината? След питие организмът преработва приетия алкохол в съединение, наречено ацеталдехид. Ацеталдехидът прави кожата по-чувствителна към слънчевите UV лъчи. Това увеличава вероятността за увреждане на клетките, което в крайна сметка може да доведе до развитие на рак на кожата.

Доктор Майкъл Шапиро - ръководител на изследването, смята, че повишеният риск може да се дължи и на факта, че когато пият, хората стават по-малко внимателни относно грижата за своята кожа и по-рядко прилагат слънцезащитни продукти. С наближаването на летния сезон специалистите съветват да се прилагат слънцезащитните продукти 30 минути преди посещение на плаж. По този начин кожата получава достатъчно време, за да усвои необходимите съставки и да бъде достатъчно защитена. Също да се пие по-малко алкохол - една напитка на ден. Това няма да увеличи риска от рак на кожата, а човек остава концентриран, за да не забрави да нанася слънцезащитен продукт достатъчно често.