Според анкетираните губещите от изборите са БСП и „Атака”

Управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ излизат с повишено доверие след местните избори, а ДПС започва да губи ореола на „силна партия", установява проучване на социолозите от „Алфа рисърч". За 80% от анкетираните на местните избори ГЕРБ е увеличил влиянието си в обществото. Според 29% Реформаторският блок също излиза от вота с по-добри позиции.

Едва 8% са на мнение, че тежестта на ДПС се е увеличила - също толкова, колкото смятат, че се е увеличила тежестта на новите малки партии като АБВ и „Движение 21".

Според 77% влиянието на БСП сред избирателите спада, 80% твърдят същото за „Атака" - двете партии се очертават като основните губещи в мнението на анкетираните. Ако днес имаше избори, националистите от партията на Волен Сидеров нямаше да попаднат в Народното събрание, допълва проучването.

Сред националните партийни и политически лидери с най-висока подкрепа се ползва премиерът Бойко Борисов. Доверието в него нараства 15-и пореден месец, като достига 38,3% и за първи път от три години позитивните оценки вземат връх над негативните. По-скромна е подкрепата за кабинета - 24% доверие срещу 42% недоверие.

Най-харесваният министър е Лиляна Павлова (36.5%). Министрите Ивайло Калфин и Петър Москов се нареждат съответно на второ и трето място сред успешните членове на кабинета. Томислав Дончев, министър на еврофондовете, също запазва стабилен позитивен рейтинг. Те са единствените с невралгични ресори, запазващи достатъчно висока подкрепа (по 20%) независимо от разгорещените дебати по реформите в техните сфери.

На другия полюс са образователният министър Тодор Танев, вътрешният Румяна Бъчварова и на туризма Николина Ангелкова. В сравнение с юни ръст от 4 на сто е налице и в личния рейтинг на президента Росен Плевнелиев.