Хубави хора – от ляво на дясно: Бареков, Пеевски, Василев

Протестна мрежа от активисти, организирани около сайта ,,NOрешарски", внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за наличието на организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него собственик на КТБ Цветан Василев и партийния функционер Николай Бареков. Копие от документа бъде изпратено и до президента на Република България Росен Плевнелиев, до Европейската комисия и до всички партньорски служби на ДАНС. С това „Протестна мрежа" започва изпълнението на заложения в декларацията й от 17 октомври основен принцип на операция ,,Чисти ръце", а именно: Премахване на всички връзки между държавното управление и мафията.

Сигналът е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи. Той е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите. От ,,Протестна мрежа" очакват от прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер. Документът има няколко направления. Първото е за народния представител от ПП на ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Анализирани са декларациите, подадени от Пеевски пред Сметната палата, както и реалният му стандарт на живот, се казва още в съобщението на ,,Протестна мрежа".

В сигнала има данни относно имотното състояние на Пеевски, ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания, търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност. Второто направление на сигнала е свързано с финансирането на медиите на майката на депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Пеевски - Ирена Кръстева. Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка - КТБ, има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева, споменати в първата част). Четвъртото направление на сигнала е за произхода на средствата на движението ,,България без цензура".

В сигнала до главния прокурор се обръща внимание, че е налице обвързаност между ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП) и лица, визирани в сигнала, и се иска от г-н Цацаров да определи друга структура, която да извърши проверката. Доколкото в сигнала се визира възможен пробив в системата за сигурност в трите дни, в които Делян Пеевски беше действащ шеф на ДАНС (избран от управляващата коалиция от „Атака"-ДПС-БСП по предложение на премиера Пламен Орешарски), копие е изпратено до президента, Европейската комисия и посолствата на държавите, от които са 33-те партньорски служби на ДАНС.

Най-фрапантното нарушение на закона, описано в 17-те страници, е за прикриване на престъпления и притискане на журналисти да не пишат истината. Това самият Пеевски собственоръчно призна неотдавна, когато в момент на еуфория сам призна, че по поръчка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е осигурявал чадър на мафиоти в ,,моите медии". Доскоро Пеевски твърдеше, че няма нищо общо с медии, но от въпросното изказване се разбира съвсем друго.  И макар че по-късно се усети и се поправи - имал предвид медиите на майка му Ирена Кръстева, които били на семейството, това вече бе достатъчно журналисти и граждански активисти да поискат прокуратурата да е толкова стриктна и към управляващите, колкото към представителите на ГЕРБ.

Това е първият от поредица сигнали, които „Протестна мрежа" ще внесе в прокуратурата в изпълнение на операцията ,,Чисти ръце" и една от ултимативните й цели, а именно: операция „Чисти ръце" означава изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции. Сигналът е изпратен до всички 33 партньорски служби на ДАНС, от страните в Европейския съюз и САЩ.

В последната си декларация Делян Пеевски отчита пред Сметната палата два апартамента и къща с двор. Купил ги в три последователни години след 2002 г. Всички имоти са в София. Дали обаче това имущество отговаря на стандарта на живот на ,,успелия млад мъж", както сам се нарича Делян Пеевски? Журналистическо разследване установи, че хора от благоевградското село Ковачевица, община Гърмен, обявяват Пеевски за собственик на много къщи в района. За местните е сигурно, че депутатът от ДПС е собственик на тези къщи, но справката в Имотния регистър показва друго. Имотите се водят собственост на ,,Алфа медиа груп". Фирмата купува през 2011 г. от Соня и Стоян Капсъзови семейната им къща за гости в Ковачевица. По-късно семейството научава, че Делян Пеевски се разпорежда с имота. ,,Алфа медиа груп" е под шапката на друга фирма. Тя е на трета, за да се стигне до четвърта и пета на Бахамските и Вирджинските острови, които са офшорни зони. Управител на българската фирма ,,Алфа медиа груп" е Асен Радулов. Той е представител на одиторския екип на ,,Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Като такъв Радулов е човекът, който е инспектирал ТВ7, преди телевизията да стане собственост на групата. ,,Алфа медиа груп" е създадена през 2004 г. от Ани Димитрова Димитрова. Днес тя е директор на правителствената информационна служба на кабинета на Пламен Орешарски.

Справката показва още, че придобивките на „Алфа медиа груп" са платени в брой или с банков кредит. При сделките с кредитиране кредиторът е Корпоративна търговска банка. Бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат в парк Витоша става собственост на „Алфа медиа груп" през 2007 г. Твърди се, че имотът се използва от Делян Пеевски и хора от семейството му. Там няма жива охрана, а бариера, която е в пълно противоречие със закона. „Алфа медиа груп" е собственик само на сградата, но не и на земята. Въпреки това достъпът в тази част от парка е забранен.

Делян Пеевски е собственик и на имот в Гърция, на полуостров Халкидики, поне според впечатления на мъж от Сливен, който охранява къщата в град Палиури. И този имот по документи се води на фирмата „Алфа медиа груп". Само в София фирмата притежава имоти за над 12 млн. лева.

Знае се, че Делян Пеевски не живее на местата, които е обявил в данъчната си декларация, а на други, много по-строго охранявани. Твърди се, че един от адресите му е тежко охранявана къща на улица „Иван Богданов" в столичния квартал „Симеоново". Там охраната не отговаря кого пази. Някои от съседите се притесняват да застанат пред камерата. Друг адрес, за който се твърди, че е често посещаван от Делян Пеевски, е хотел „Берлин" в квартал „Бояна". Това е мястото, където екип на германската телевизия „Арте" влезе в конфликт с охранители и полиция, защото снимали. Делян Пеевски не е изкривил фактите в имотната си декларация - строго охраняваната къща в квартал „Симеоново" не е негова, не са негови и апартаментите в хотела в „Бояна". Официално те са собственост на майката на депутата - Ирена Кръстева. Притежава ги с фирмата си „Балканска медийна компания". Освен тези два имота фирмата на Кръстева стопанисва още над 50 имота - в София, Пазарджик, Велинград и по Черноморието. Още през 2009 г. в стандартната декларация за конфликт на интереси депутатът първи мандат Делян Пеевски обявява, че няма участие и интереси в търговски дружества.

Пеевски: Не могат да ме спрат

,,Едно искам да им кажа – няма да ме спрете. Ще стигна докрай! Ще изнеса всички данни за тези кръгове, няма да оставя нищо скрито-покрито.” С тези думи Делян Пеевски коментира внесения сигнал. По думите на медийния магнат това е ,,пореден жалък опит на кръга ,,Капитал" и на техните благодетели от ГЕРБ" за неговото дискредитиране. ,,Не се притеснявам от някакви медийни публикации, оформени в папчица под формата на сигнал до главния прокурор. Въпросните публикации, разбира се, са излезли в техните медии, изтупани са от прахта на архива им и сега ги размахват като знаме", заявява Пеевски. Той коментира, че всичко в сигнала е лъжа и че се радва, че ще има проверка.