Ново проучване показва, че Доналд Тръмп оглавява списъка с вероятни кандидати на републиканците за президентските избори през 2024 г., което отразява трайния му контрол над Републиканската партия въпреки изгряващи звезди като губернатора на Флорида Рон ДеСантис и други нови партийни лидери, които също имат апетити за Белия дом. Множество федерални разследвания и присъди за данъчни измами на неговата империя за недвижими имоти не успяха да разубедят множество вероятни републикански избиратели да застанат на страната на Тръмп, показва ново проучване на Morning Consult, публикувано в сряда. Четиридесет и осем процента от анкетираните заявяват, че искат бившият президент да оглави листата на Републиканската партия за трети път. Той изпреварва ДеСантис, който е на второ място с 31 процента подкрепа, с разлика от 17 точки. Резултатите от проучването идват, след като множество социологически проучвания показваха, че ДеСантис може да изпревари Тръмп като фаворит на републиканците - въпреки че все още е твърде рано да се каже. Въпреки че губернаторът на Флорида не е споделил изрично интерес да се кандидатира за Белия дом през 2024 г., отказът му да изключи потенциално основно предизвикателство към Тръмп вбеси бившия президент.

В подкаст поява в дясното шоу The Water Cooler по-рано тази седмица Тръмп отхвърли ДеСантис като законен претендент и си приписа заслугата за малката му победа през 2018 г. за губернатор - надпревара, която бившият президент подкрепяше.

Тръмп и ДеСантис са първите двама фаворити към този момент от изборния цикъл

Никой друг кандидат не успява да вземе 10 процента. Бившият вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс е на трето място с 8 процента от хипотетичните гласове. След него е бившият представител на Уайоминг Лиз Чейни с три процента, а след нея сенаторът от Тексас Тед Круз заедно с бившия посланик на ООН Ники Хейли. Сред всички потенциални кандидати Тръмп е единственият, който официално е обявил, че ще се кандидатира. На пищна церемония в балната зала на неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида на 15 ноември той заяви, че ще се бори за трета номинация.