В Афганистан бе нанесен още един удар по правата на жените.

Талибанското правителство забрани продажбата и предписването на контрацептиви поне в двата най-големи града, твърдейки, че употребата им е "западна конспирация", целяща да навреди на мюсюлманското население.

Според британския "Гардиън" талибаните са извършвали мащабни проверки в Кабул, претърсвали са от врата на врата, заплашвали са акушерки, които биха могли да помагат на бременни жени с контрацептиви, и са нареждали на фармацевтите да изпразнят рафтовете си от контрацептиви или помощни средства.

"Преживяваме климат на тероризъм. От началото на месеца ни е забранено да имаме в магазина каквито и да било контрацептивни таблетки или инжекции и не знаем как ще можем да продадем наличните запаси", казва фармацевт от Кабул.

Министерството на здравеопазването на страната не е направило официално съобщение, а говорителят на правителството отказа да направи каквото и да е изявление по въпроса.

Смята се, че всяка 14-та жена в страната умира от причини, свързани с бременност или раждане, което прави Афганистан една от най-лошите страни в света за раждане на жена.

17-годишна жена, която се омъжила преди две години в Мазари-Шариф и има 18-месечна дъщеря, каза: "Тайно използвах контрацептиви, за да избегна бременност.

Искам да отгледам дъщеря си добре с подходяща здравна и образователна инфраструктура, но мечтите ми бяха разбити, когато миналата седмица акушерката ми съобщи, че няма противозачатъчни хапчета или инжекции, които да ми предложи", каза тя.

"Напуснах училище, за да се омъжа, и не искам съдбата на дъщеря ми да е същата като моята. Искам различно бъдеще за дъщеря си. Последната надежда за планиране на живота ми приключи", добавя младото момиче, цитирано от БГНЕС.

Това е последното посегателство срещу правата на жените от страна на талибаните, които след като взеха властта през август 2021 г., прекратиха висшето образование за жените, забраниха им да посещават университети, принудиха ги да загубят работата си и ограничиха възможността им да напускат домовете си. Забраната на контрацептивите ще бъде сериозен удар за страната с и без това крехка здравна система.