Адвокатите на 17-те заподозрени в групата на Георги Мартов-Мицубишито не успяха да се споразумеят по искането на съдията за един преводач на хилядите телефонни записи на български език. На поредното изслушване на 11 юли стана ясно, че все още няма избран общ и независим преводач, който да разгледа всички доказателства на български език и да ги преведе на английки. А засега няма дори и път как това да се случи. Основните проблеми са два - дали прокуратурата е превела прецизно разговорите до момента, както и какво се случва с разговорите, които защитата сама трябва да преведе.

Но кой и как ще плати огромната сума за преводите, изглежда, е основният повод за несъгласието между адвокатите. "Аз съм против това всички да си разделят поравно разходите по преводите, защото пропорционално някои хора имат повече записи от други", заяви Хейтъм Фараж - адвокат на Младен Георгиев. Например, ако при един от обвиняемите има над сто записа, то друг може да има само три. Възниква и друг въпрос - колко от обвиняемите могат да си позволят да платят за преводи, които биха стигнали до 300 хиляди долара според документ, подаден в съда от Джон Съливън - адвокат на друг от заподозрените, Георги Вангелов. В него е предложено да се направи обобщение на преведените от прокуратурата разговори, както и да бъдат наети петима души, които да изслушат останалите записи, но да бъдат преведени само тези, касаещи делото. Това ще струва далеч по-евтино - около 30 хиляди долара, и ще отнеме поне до средата на януари 2015 г. Дуг адвокат поиска да работи самостоятелно, а трети предложи всички преводи да бъдат извършени от правителството.

И докато защитниците започнаха да правят сметки, съдия Гузман отсече: "Аз няма да ви бъда счетоводител." Адвокатът на Младен Георгиев - Хейтъм Фараж, коментира, че едва ли скоро ще има споразумение между всички страни за проведите. Което вероятно означава, че съдията ще реши как да се процедира, но това ще отнеме още поне месец. С това темпо същинското дело може и да започне чак след година, защото според грубите сметки на адвокат Съливън преводите само ще отнемат девет месеца. По това поне защитниците са на едно мнение. "Аз имам на разположение повече от 200 диска. 200 диска със записи. Можете да си представите колко много работа е", коментира адвокатът на Младен Георгиев. Съдията даде още две седмици срок за преговори.

Развитието на делото засега остава под въпрос. "Обикновено в тези случаи някои хора ще се признаят за виновни, други ще започнат дело. В малко случаи правителството решава да смъкне обвиненията, но много рядко. Не мисля, че ще стане при този случай", според адвокат Фараж.

Следващото изслушване на групата около Георги Мартов-Мицубишито ще е на 6 август.

Съдът реши да пусне под гаранция още един от обвинените в групата - Даниел Йорданов. Срещу него има едно обвинение за конспирация и три за измама с помощта на техническо средство. Гаранцията му е определена на 60 хиляди долара - 20 хиляди кеш и 40 хиляди, осигурени с имот. Той ще бъде пуснат под опеката на родителите му, които живеят в Чикаго. Това обаче ще стане, след като всички условия на съда бъдат изпълнени.

ЕКСТРАДАЦИИТЕ

Междувременно Радослав Павлов, който беше задържан в България, все още изчаква екстрадацията си. В момента той се намира в ареста на Националната следствена служба, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Решението за екстрадация на Павлов беше взето на заседание на Софийския градски съд на 9 юни. Месец по-късно Апелативният съд потвърди решението. 

Законът за европейската заповед за арест и екстрадацията не предвижда срок за предаване на задържаните. В момента Павлов чака насрочване на дата за предаване от американските власти. Очаква се това да се случи около месец след окончателното решение на Апелативния съд, т.е. до 8 август.

Делото на втория обвиняем по случая Михаил Петров беше отложено за 18 юли, след като той се яви, прикован в инвалидна количка и с епикриза за тежка множествена склероза в съда.

ЕКИП НА BG VOICE