По делото за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" са се случили "странни неща". Това разказа пред NOVA Стефан Левашки - адвокат и роднина на едно от убитите момчета. 

По това дело доживотна присъда получи Илиян Тодоров, който повече от 12 години беше в неизвестност, докато в понеделник не стана ясно, че е задържан от властите в Узбекистан заради притежание на фалшив паспорт.

Според адвокат Левашки съдия Румяна Ченалова изведнъж е сменила хода на делото за уибйството пред столичната дискотека.

„По това дело се случиха странни неща по хода на процеса му. Един от колегите защитници се самоуби. Бог да го прости адвокат Тодор Апостолов, млад мъж беше. Един от колегите от поверениците, който представляваше другото пострадало семейство, емигрира и започна да пише писма на семейството как има данни, че делото е изтъргувано. Пишеше за разни срещи в Хасково, които са се състояли с адвокати и част от съдебния състав. Адвокат Райков се казваше колегата”, каза още Стефан Левашки, който е и братовчед на бащата на единия убит мъж.

Той обясни, че първоначално Тодоров е бил оправдан в противовес на събраните доказателства.

"Тогава младши съдията Мария Дончева с единия от съдебните заседатели останаха на особено мнение, което, според мен, беше юридически много по-издържано от мотивите на останалата част от състава", коментира адвокатът.

Той припомня, че точно заради това решение е изменена мярката за неотклонение на Тодоров.По-късно пред Апелативен съд той спря да се явява и се използва след произнасянето на доживотната му присъда едно тогава току-що влязло в сила тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесена присъда не е основание за промяна на мярката за неотклонение. Явно още в този период Тодоров е успял да избяга от страната, тъй като пред Върховния съд също не се яви, припомни Левашки.

Според него не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян Тодоров в България, тъй като страната ни има двустранен правен договор с Узбекистан.