Баба Божия

80-годишната баба Божия Бикова от петричкото с. Самуилово ще лежи в затвора, тъй като е рецидивист в отглеждането на канабис. Това постанови миналата седмица pайонният съд в Петрич. Магистратите определиха на възрастната жена 6 месеца ефективен затвор. Към тях обаче прибавиха и една година и 7 месеца от условна присъда от 2007 г. Така баба Божия ще трябва на стари години да влезе в Сливенския затвор за повече от две години. Решението на съдиите от Петрич все още не е окончателно и може да бъде обжалвано. Заради делата баба Божия стана медийна звезда и герой във Facebook. В мрежата бяха спретнали с нейния лик колаж редом до Братя Галеви и Маргини.

"Аз ке умра, как ке ида у затворо, та там нема да издържа, по-убаво да ме разстрелят. Яз ли сум големата бандитка у тая държава", каза баба Божия за присъдата си. Според магистратите обаче 80-годишната Божия е рецидивист. Три пъти полицията открива марихуана в имотите й. Полицаите подозират, че зад отглеждането на марихуаната стои 32-годишният й син, но бабата брани детето и не иска и да чуе името му да се забърква. "Той няма нищо общо с това, невинен е. Много ме караха да кажа, че е он, ама това е клопка за него", казва Божия.

Когато органите на реда откриват увити в парцали семена канабис в дома през 2008 г., бабата смело поема вината и прави самопризнания. "Много го закъсахме с парите, имахме борчове, та затова дяволът ни изкуши да засадим тая пущина трева", казва баба Божия. Обяснява,че била стигнала дотам, че да купува хляба на вересия от селския магазин. След самопризнанията възрастната жена сключва споразумение с прокуратурата, разминава се с условна присъда от година и седем месеца.

През 2009 г. обаче откриват корени от наркотичното растение в нивата. Баба Божия пак започва да се обяснява пред органите на реда и прокуратурата, че със сина са невинни. Но когато ножът опира о кокалa, тя за втори път поема вината. И получава три месеца ефективна присъда. Докато делото се обжалва, преди присъдата да влезе в сила, през август 2010 г. в имота на Бикова за трети път е намерен канабис - 13 кг полусуха маса стебла. Следва ново трето обвинение срещу наркобабичката.

Пред съда този път тя категорично отрича да има нещо общо с този случай. И разказва: "Тогава бях в болница, като се върнах, видях, че между фасула и царевицата в имота ни има поникнала от онази трева. Не знам чие дело беше, даже намерих кутия с цигари и кибрит насред нивата. Колкото можах, изскубах с двете си ръце. Останаха десетина корена. Но обрах фасула и ги изкорених и тях. Полицията ги намери до нивата изкоренени. Ама те не са наши." За третия случай петричкият съд осъжда баба Божия на 11 месеца затвор. Тя обжалва.

Така се стигна сега да последната присъда, вече за истински затвор. Защитата на старицата пледира, че няма достатъчно доказателства, че канабисът е неин, че тя не го е засадила, а е искала само да го унищожи. За да плаща по адвокати през годините, бабата изтеглила заем от 2,000 лв. и от пенсията от 160 лв. удържат по 60 лв. всеки месец. Синът й работи във фирма за добив на дърва.

Баба Божия цял живот е превивала гръб над 8 дка ниви с тютюн, но след като идва демокрацията, тютюнът в този район умира като поминък за хората. Безработицата по планинските села е масова и затова много възрастни хора в Петричко отглеждат канабис, за да се подпомагат. Алтернативен поминък в планинските села няма, а изкушението на бързите пари е голямо.

Иначе тя никога през живота си не е пушила, нито е пила. Пред съда разказа, че не е и опитвала вкуса на канабиса. Твърди, че се срамува. "Големите престъпници са на свобода, а мен за няколко стръка у затвора ме вкарват. Нито имам кола, нито палат. Аз ке умра, немам сила да издържа дори пъто до Сливен", казва отчаяната женица.

Светлана Василева, сн. авторът