Седемдесет процента от румънците биха гласували за определение на семейството като "брак между мъж и жена", показва проучване на общественото мнение, осъществено от агенция Авангард по поръчка на телевизия Диджи 24.

Участниците в анкетата са отговорили на въпроси, свързани с отношението им към дефиницията за семейство, след като опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния (USR) изключи от листата си за евроизборите кметицата на град Къмпулунг Мусчел Елена Ласкони заради нейно признание, че на референдума за дефиниция на семейството през 2018 г. е гласувала за определение на брака като "съюз между мъж и жена".

През 2018 г. В Румъния се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е "съюз между мъж и жена". Инициативата представляваше своеобразен опит да бъде спряно официалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха обявени за невалидни заради ниска избирателна активност – едва 21,1 процента, при необходими минимум 30 на сто. 

Социологически проучвания показаха тогава, че 90 процента от възнамеряващите да гласуват ще се обявят в подкрепа на предложението бракът да бъде определен като "съюз между мъж и жена". Поради тази причина редица правозащитни организации призоваха за бойкот на референдума, за да бъдат обявени резултатите за невалидни.

Самият референдум бе произведен по инициатива на гражданската организация "Коалиция за семейството", която събра над три милиона подписа за свикване на народното допитване (значително повече от изискваните от закона 500 000 подписа за свикване на референдум).

Представителката на Съюз за спасение на Румъния Елена Ласкони призна в телевизионно предаване в началото на месеца, че на референдума през 2018 г. е гласувала в подкрепа на традиционното семейство. След това признание партията изключи Ласкони от листата с кандидати за изборите за Европейски парламент.

Агенция Авангард е попитала участниците в допитването дали партията е постъпила коректно, отстранявайки Ласкони. Четиридесет и три процента от анкетираните отговарят с "не". Според 16 на сто решението на Съюз за спасение на Румъния е било правилно, а 27 процента не могат да преценят. Други 14 на сто не са отговорили на въпроса.

Наред с това резултатите от анкетата показват, че 70 процента от румънците биха гласували с "да" на евентуален нов референдум за включване в конституцията на определение на семейството като "брак между мъж и жена". Само 20 процента отговарят, че биха гласували с "не" на подобен референдум, седем на сто не могат да преценят, а три процента не са дали отговор.

Анкетата е осъществена в периода 10-14 ноември сред 800 души от възрастното население на Румъния чрез телефонни интервюта. Границата на грешката е 3,5 процента.