сн. Фейсбук

Дочо Чанев
Българският петобоец Димитър Кръстанов в момента е шести в олимпийската ранглиста за Рио. През миналата седмица той спечели сребърен медал, започвайки по най-добрия начин новата година. Кръстанов завърши на второ място на международното състезание „Перидот къп" в Будапеща и обърка сметките на домакините за пълен триумф на почетната стълбичка. 21-годишният петобоец завърши с актив от 1,494 точки. Той беше изпреварен единствено от унгареца Адам Мароши (1,497 точки), световен шампион от 2009 г. и бронзов медалист от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Трети в подреждането завърши друг представител на домакините - Бенс Деметър, който събра актив от 1,485 точки.

Димитър Кръстанов започна устремно преследване на квота за Рио още в началото на цикъла, а през пролетта на миналата година успя да влезе в световния топ 10, записвайки девето място на Световната купа в Унгария. Успех, какъвто не се беше случвал на българския петобой от много години. Оттогава Кръстанов показа, че шансовете му за участие на олимпиадата са повече от добри. „Първо състезание за сезона и първи стъпки към Рио 2016. Със здрави тренировки всичко е възможно." Това написа той на стената си във фейсбук.

Митко, здравей и за много години! Поздравления за успеха в Унгария! Разкажи подробности за състезанието?

-   Здравей, благодаря! За много години! Състезанието никак не беше леко, но пък беше като всяко друго.

Явно бързо си влязъл във форма?

-  Не, все още не съм в най-добрата си форма. Истината е, че нямах специални тренировки, за да вляза във върхова форма, но се надявам скоро да се случи и това.

В Будапеща имаше ли неочаквани трудности в някоя от дисциплините?

-  Ако трябва да съм честен, във всяка една бях уверен в себе си и знаех, че ще се справя.

С победителя Адам Мароши имате ли си стара закачка?

- Още през миналата година започнахме да се бием по световните купи.

В Кешкемет (Унгария) успях да финиширам преди него, на европейското първенство завършихме заедно, но сега той си го върна и завърши преди мен.

Ти влезе в топ 10 през пролетта на миналата година - оттогава си неизменно в десетката, какви тренировки ти костваше това?

-    Всекидневни. Тренирам без почивен ден. Заниманията ми траят между 5 и 7 часа.

В момента сигурно НСА продължава да не е актуална тема при теб?

-  Да, прекъснах следването си за поредна година, тъй като искам да се фокусирам изцяло върху спорта, за да успея да се класирам за олимпийските игри. Но пък заради университета за момента се състезавам за НСА.

Имаш големи шансове за Рио, от федерацията планират ли лагери в чужбина?

-  Всичките ми тренировки в момента протичат в София. Намирам се на централизирана подготовка благодарение на Федерацията по модерен петобой. За лагери в чужбина все още не е говорено.

Колко квалификации за олимпиада ти остават?

- Имам да участвам още на шест старта, живот и здраве! Всички са световни купи плюс финала на Световната купа и световното първенство. В края на май ще се разбере дали съм успял да събера достатъчни точки за квота. Следващото състезание е на 24 февруари в Кайро, когато е и първата Световна купа, надявам се да се представя на ниво.