Над 500 участници в 35 състава разлюляха сцената на ежегодния фест „Верея" с български народни танци. Залата на гимназията в Elk Groove едва побра стотиците желаещи да присъстват на събитието. Ентусиазирани гости пристигнаха от всички краища на Америка и Канада. Фестът се проведе в два дни, като във втория се осъществи 5-часов концерт!
  Тази година посетителите имаха възможност да разгледат и базар, пълен с автентични български стоки. Организаторът на „Верея" Константин Маринов изрази увереност, че такова нещо не се е случвало никога извън България. „Правим луд фурор. Сигурен съм, че за пръв път такова събитие се прави от българи, живеещи извън нашата страна!", заяви гордият домакин.
   Приятна изненада за зрителите бяха американските любители на нашенския фолклор. Формацията „Етник денс" от Чикаго, състояща се изцяло от американци, събра овациите на залата.
   Българите, дошли да съпреживеят невероятната емоция на феста, останаха трогнати до сълзи от най-малките участници. Имаше танцьори и на 7-годишна възраст...
  Пристигналите от Ню Йорк българчета от „Горана-джуниър" на възраст между 10 и 17 години, впечатлиха с вихрени хора и умения, присъщи по-скоро на дългогодишни професионалисти, отколкото на деца. Ръководителката им Елисавета Йорданова сподели, че се гордее безкрайно със своите ученици. „Горана-джуниър" е едно голямо семейство", сподели щастливата жена. Децата споделяха нейния ентусиазъм и изявиха желание да продължават да откриват българските фолклорни традиции. „Искам да продължа тази култура и традиции. Чувствам се горд, че съм българин!", каза едно от момчетата в състава.
  Грандиозният успех на фестивала накара участниците да чакат с нетърпение завръщането си в Чикаго догодина. Ръководителите на съставите си пожелаха поне 40 формации да посетят „Верея 2016". За усилията си организаторът Константин Маринов, познат на повечето хора просто като Коцето, получи специална грамота от Държавната агенция за българите в чужбина, а зрителите оприличаха фестивала с най-големия фолклорен събор в Копривщица.