Повече от 14 млн. души в Америка прекарват час или повече, пътувайки до работа, според проучване на Бюрото за преброяване на населението от 2017 г. Средното време за пътуване се е увеличило със 7,6% от 2006 г. насам. Лекарите са установили, че редовното шофиране на разстояние от 10 мили (16 км) е свързано най-малкото с повишаване на кръвното налягане и затлъстяване. Според проучванията, публикувани в Американския журнал за превантивна медицина, хората с дълги пътувания са

33% по-склонни да страдат от депресия
а също така е 12% по-вероятно да са стресирани от работата си и 21% по-вероятно да страдат от затлъстяване. „Придвижването с автомобил до работното място е форма на хроничен стрес и може да повлияе на психичното здраве“, казва д-р Даниел Бобър, холивудски психиатър. Най-стресово в Америка е да шофираш в Бостън. Според глобалния индекс за трафика на компанията INRIX жителите на Бостън са прекарали 164 часа в трафик за изминалата година, което освен много нерви, им е струвало и 2291 долара. Следват Вашингтон със 155 часа и Чикаго със 138 часа. В Канада първенството се държи от Торонто със 164 часа, Монреал със 145 часа и Калгари с 88 часа. Какво да направите, за да намалите стреса в колата?
  1. Изберете правилната поза
Всеки е различен и избира различна позиция за себе си зад волана. Задръстването обаче ще ви принуди да останете дълго време в тази поза и е важно да не си докарате болки в гърба, краката, ръцете или врата. Сядайте изправени, нито много близко, нито много далече от волана. Различни изследвания показват, че за гърба се създава най-малко напрежение, ако седалката е с наклон не повече от 30°. Ръцете ви трябва да са на ширината на раменете и леко присвити в лактите. Главата ви трябва да се опира на облегалката. Ако има разстояние между седалката и долната част на гърба ви, използвайте малка възглавница за подпиране. Раздвижвайте леко крака, който не е на педала, и не напрягайте този, който местите между педалите. Носете също удобни обувки.
  1. Дишайте дълбоко
Понякога сме заклещени в трафика и просто няма какво да направим. Вдишването и издишването дълбоко е отлична тактика да не позволите на ситуацията да ви ядоса. Така ще дадете сигнал на мозъка, че може да се отпусне. Пробвайте да броите наум до 5, докато дишате. Запомнете да дишате през носа и да не затваряте очи, за да следите ситуацията около вас. Мислете за позитивни неща. Ако имате спътник в колата, разговаряйте или играйте някаква игра, с която да се разсеете от мисълта колко време остава до крайната дестинация.
  1. Стойте в една лента
Един практичен експеримент в Лос Анжелис установява, че автомобил, който често се придвижва в по-бързата лента в продължение на 10 мили, е само 15 секунди по-напред от кола, която остава в една от бавните ленти. Стоенето в една лента ви дава по-добра възможност да избегнете други агресивни водачи на пътя и да се предпазите от катастрофа. Запомнете, че не всички реагират едновременно, ако светне зелено или ако колоната започне да се движи, колкото и да ви се иска. Макар че има подаден сигнал и всички трябва да реагират по едно и също време, не става така. Ситуацията малко прилича на тази при бегачите - не всеки от тях тръгва в секундата на стартовия изстрел.
  1. Обадете се на някой
Говорете по телефона с някой близък или приятел, но само ако имате bluetoot. Изследване на д-р Лесли Зелцър от университета в Уисконсин-Медисън доказва, че гласът на майката, макар и по телефона, има успокояващ ефект като от прегръдка с нея. Майчиният глас кара организма да произвежда повече от хормона окситоцин, който е отговорен за чувството на щастие и близост с другите, както и за любовта и привързаността. От друга страна, майчиният глас намалява нивото на стресовия хормон кортизол.
  1. Слушайте музика
Няколко проучвания показват, че слушането на успокояваща музика в продължение на 30 минути има същия ефект като приемането на 10 милиграма валиум. Ако не харесвате избора на песни, предлагани от радиостанциите, слушайте родни парчета по радио BG VOICE през телефона. Друг вариант е да си изгеглите приложението на BG VOICE, с което може да слушате песни на български, които ще разбирате. Приложението се казва BG LINKED и работи както за андроид, така и за iPhоne. Предлага два стрийма музика - балканска (включително и българска) или световни хитове. Освен това чрез него може да чуете новините от деня, да откриете полезна информация за български бизнеси, услуги, ресторанти и други. Изтеглете BG LINKED, преди да влезете в колата. Нагласете звука и всички настройки, преди да потеглите, и сложете телефона така, че да не се налага да го пипате, за да не ви глобят за ползване на мобилно устройство.