48 деца от детска градина "Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне, предаде БНТ. 

Едно от децата е в болница на вливки, но в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надежда Стоянова. От РЗИ са взели проба на персонала и натриеви от повърхностите в кухнята, в която се приготвя храната.

Децата са консумирали сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите деца съм симптоми са били в групите при 5- 6-годишните. В понеделник и вторник са обявени за неприсъствени по възможност на родителите. Във вторник ще излязат резултатите от РЗИ.

Директорката на детската градина разказа пред БТА, че първоначално си е помислила, че състоянието на децата е предизвикано от вирус. "Започнаха да отпадат по-големите деца - на пет и шест години, впоследствие започнаха и четиригодишните. През целия ден днес Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция бяха в градината, взеха необходимите проби и от кухненския блок, натривки от помощния персонал", каза още Стоянова.

Детската градина ще работи в понеделник, ще остане затворен кухненският блок. Храната за децата ще бъде приготвена в друга детска градина и донесена в еднократни опаковки.

Храната в детската градина се приготвя на място, хранителните продукти са от фирми доставчици, избрани с обществена поръчка, каза още директорът на детското заведение.