Само половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц ще оцелее до края на мандата си, става ясно от резултатите на публикувано в четвъртък социологическо проучване, приведени от Ройтерс. От анкетата на социологическата агенция Forsa става ясно, че около 40% от германците смятат, че тристранната управляваща коалиция ще се разпадне преди края на мандата си през 2025 г.

В коалицията, в която участват социалдемократите, "Зелените" и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, тази седмица се стигна до ескалация на спора за бъдещето на отоплителната система на Германия.

Свободната демократическа партия във вторник блокира внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от "Зелените" министерство на икономиката, в който се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата 2024 г. Свободата демократическа партия призова за сериозни изменения на законопроекта.

"Зелените" обвиниха Свободната демократическа партия в "блокаж на политики" и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.

Около 54% от германците подкрепят произвеждането на нови избори в случай на разпадане на коалицията.

Канцлерът Олаф Шолц призова в четвъртък коалиционните си партньори да уредят спорове помежду си през идните седмици, но около 81% от германците смятат, че той трябва да действа по-решително.