Четири години, излежани в затвор в САЩ, защитаван от адвокат на Майкъл Джексън, арестуван в испанския курорт Марбея, женен за Мис България. Това е само малка част от биографията на Юлиян Цолов – Българският вълк от Уолстрийт. Прозвището му идва, след като е осъден за измами на фондовата борса в САЩ.

Сега той се изправя пред българските магистрати. Отново по обвинение в измами. Делото срещу Цолов започва на 1 март в Софийския районен съд. Този път измамите му са оценени от държавното обвинение на 774,384 лева. Цолов отрича обвиненията, твърди, че е накиснат от бившия си приятел и съдружник и неправомерно е подведен под отговорност. 

През март 2023 г. Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 49-годишния тогава Цолов за измами, от които са нанесени вреди на търговски дружества за близо 800,000 лева. 

В хода на разследването е установено, че Цолов е представял своята фирма като дъщерна на потърпевшата и така е

отклонил паричните потоци към себе си

Цолов е работил със своята фирма „Алтегис“ ЕООД. От търговския регистър става ясно, че обвиняемият е неин едноличен собственик и управител, като фирмата е създадена през 2014 г. с капитал от 100 лв. Цолов е представял фирмата си за дъщерна на известно дружество, занимаващо се с дизайн, създаване на информационни социални мрежи, графичен дизайн и пр.

Чрез „Алгетис“ е сключвал договори с различни компании и е предлагал предимно поддръжка на сайтове или създаването им. Издавал и фактури, но не изпълнявал услугата, за която му е заплащано. Цолов обаче твърди, че услугите са извършени и че дори е платил ДДС на печалбите си.

Измамата е действала от 2019 г. до 2022 г.

По искане на прокуратурата му бе наложена мярка „подписка“ и забрана за напускане на страната.

Наказателно дело е образувано на 8 февруари 2024 г. На 1 март ще е първото съдебно заседание. На него се очаква Цолов да бъде представляван от адвокат Лъчезар Таков. Юристът беше един от първите защитници на популярния крими герой Златомир Иванов – Баретата. Самият Таков е бил в редиците на баретите, където се запознава с младия Иванов. Сега той ще е защитник на Цолов, който е застрашен от влизане и в български затвор. Това е неговият първи сблъсък с правосъдието в България. 49-годишният мъж вече е излежал 4 г. в затвор в САЩ заради измами на фондовата борса. 

На 3 септември 2008 г. Американската комисия по ценни книжа SEC подава оплакване в районния съд на Ню Йорк срещу българина и американския му колега Ерик Бътлър.

В жалбата от 18 страници регионалният директор на SEC Андрю Каламари подробно разказва как поне от февруари 2005 г. до август 2007 г. Цолов и Бътлър са предлагали на клиенти и влагали парите им във финансови инструменти.

Твърдели, че са обезпечени със

студентски заеми, гарантирани от правителството

Според оплакването двамата купили финансови инструменти за поне 1 млрд. долара. По описанието на Каламари през август 2007 г. обаче повечето от купените инструменти започнали да стават неликвидни.

След ареста Цолов е пуснат под домашен арест. Вместо да го спазва, маха електронната гривна и бяга в Испания, където бързо е арестуван.

„Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви.

Говореше се за 30 – 40 години затвор”, спомня си години след присъдата си Цолов.

Арестуван е в Марбея, Испания. След това наема суперадвоката Бенджамин Брахман, отървал Майкъл Джексън от затвор след обвиненията в педофилия.
Цолов обаче е осъден на 4 години затвор. „Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда“, казва българинът. Освен на затвор е осъден да плати близо 1 млн. долара на потърпевшите, както и 250,000 долара глоба. За него обаче остава бонус от над 4 млн. долара, получен през 2007 г. при преместването му от фирмата, в която правел измамите, в друга компания. Тя му ги платила при подписването.

През 2013 г. Цолов излиза от американския затвор. 2 години по-късно, вече в България, се жени за Славена Вътова, която е Мис България за 2006 г.

Плаща $1 млн., излежава присъда и става сътрудник на обвинението

Цолов плати 1.15 млн. долара компенсации и беше депортиран в България през 2013 г., след като излежа присъдата си.

Цолов и Бътлър бяха обвинени в измама на големи институционални клиенти, които са искали да инвестират излишни средства в сигурни краткосрочни вложения.

Цолов е признал, че заедно с Бътлър са подвели клиентите да повярват, че парите им са инвестирани в ценни книжа, обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството, докато всъщност книжата са били обезпечени с далеч по-рисков корпоративен дълг и високорискови ипотеки.

Жертвите на схемата, сред които GlaxoSmithKline и Roche International NV, започнали да забелязват, че нещо не е наред, в края на 2007 г.

След ареста му Цолов е освободен под гаранция за 3 млн. долара. През 2009 г. той бяга в Испания. Арестуван е и върнат в Щатите няколко месеца по-късно.

При завръщането си Цолов се признава за виновен и започва да сътрудничи на властите по делото срещу Бътлър. Той е бил свидетел по делото срещу Бътлър, разкривайки подробностите около измамата.

Бътлър е осъден през август 2009 г. и получава присъда от пет години в затвор през януари 2010 г. Към момента е на свобода под гаранция, докато обжалва присъдата си.

Разправят се с мен по мутренски начин

„Тук става дума за целенасочено заблуждаване и въвличане на прокуратурата в обслужване на конкретни бизнес интереси с цел да се принуди едната страна в чисто търговски взаимоотношения да постъпи според претенцията на другата страна“, разказва Цолов в едно от последните си интервюта.

„Зад това стои моят бивш бизнес. За всеки запознал се с фактите стават ясни няколко неща – че липсва извършено каквото и да е престъпление и че това е един чисто търговски спор между две дружества („Сентека“ ЕООД и „Алтегис“ ЕООД). Същността на спора са претенциите към приходите на моето дружество („Алтегис“ ЕООД). След като не ги удовлетворих, той започна да говори за несъответствия при фактурирането на услуги. Оттам по чисто мутренски начин, характерен за 90-те години на миналия век, аз бях изнуден да подпиша запис на заповед, с която се задължавам да дам пари на „Сентека“ ЕООД, фирма изцяло контролирана от бившия ми съдружник, с подставено лице за собственик.

Думите му дословно бяха: „Ще смачкам теб и жена ти икономически, психически и физически. Ти знаеш, че от годините ми във ВИФ познавам много хора от криминалния контингент, покрай медията имам много контакти с политици и магистрати и ще използвам всички способи и лостове в държавата, за да срина теб и семейството ти по всякакъв възможен начин“.