http://bgvoice.com/public/files/gallery/1646.jpg

Чикагското време до последно променяше настроението си - от прогнозите за гръмотевични бури до жега с влага за най-голямото българско събитие от тази страна на Океана - традиционния събор, организиран от BG VOICE. Но това се оказа без значение. След двугодишно присъствие възобновихме традицията в парка, която в събота събра повече от 4 хиляди души, независимо че термометрите показваха 32 градуса на сянка. Заради влагата и жежкото слънце обаче се усещаше повече като 40oC.

Съборът тази година беше посветен на 140 години от безсмъртното дело на Христо Ботев и в съорганизация с мотоклуб "Хайдути". И тази година той беше безплатен благодарение на генералния спонсор Merx Global и подкрепата на очна VZN Eye care, Leahy Wolf  - лубриканти и масла за дизелови двигатели, застрахователна агенция MSB, Маги Барашка от Allstate, адвокат София Знаймер и агенцията за недвижимо имущество Home Realty.

Настроението и емоциите обаче бяха още по-горещи даже от сутринта, която започна със спортните турнири по футбол и волейбол (повече за тях на страница 22). Веднага след това на сцената се качиха най-малките участници - победителите в конкурса за хайдушка песен. Последваха кръшни хора от ансамблите "Хоро" и "Верея".

Гостите се забавляваха със световни и български хитове от  групите "Hyper Jam" и "Sonic Soul".

Но най-много емоции имаше за най-малките българчета - от  танци и спортна акробатика от Rise Up Academy, зумба от Pinko Gym до надуваемите замъци, пътуващата зологическа градина и другите забавления от клоуните и фокусниците и боядисването на лица - не остана и секунда, в която малчуганите да скучаят.

  • ВИДЕО: Постановката "С априлци в сърцата"

Големият хит на събора тази година се оказаха хайдушките игри. Повече от 20 силни българи се записаха да участват в надпреварата, която определи войводата на българската общност в Чикаго. Те хвърляха тежък камък, целиха с нож и дърпаха въже. Накрая се сбориха за тежката титла.

В крайна сметка победителите се оказаха от четата „Балшена", която беше от трима четници: Добри, Слави и Димо. За войвода на българите в Чикаго беше избран 46-годишният Добри Господинов. Роденият в Стара Загора мъж се закле в своята кауза - да помогне на болно дете или на самотна майка с финансова и морална подкрепа. Сертифицираният войвода Коцето Маринов му връчи нож и пистолет, които новият войвода трябва да пази и да връчи на наследника си на следващите хайдушки игри догодина. Eдиният от издателите на BG VOICE Николай Кръстев му връчи и печено агне от ресторант "Балканика".

През целия ден момичетата на генералния спонсор Merx Global се снимаха с гостите и събираха участници в томболата. Те избраха и трима щастливци, които спечелиха съответно $500, $300 и $200.

Хилядите българи дочакаха в жегата и специалния гост на събора - попфолк фурията Райна, която изпя любими български фолклорни песни и нейни хитове, а в точния момент обяви и минута мълчание в памет на делото на Христо Ботев. Райна не пропусна да се снима с всеки, който поиска, дълго след като беше приключила да пее, а после написа във фейсбука си: "Само българин може да играе български хора на температура от 30oC под жаркото обедно слънце на другия край на света. За мен беше чест и удоволствие, благодаря ви!"

В края на деня главният редактор и един от издателите на BG VOICE Ясен Дараков обеща, че традицията ще продължи много скоро и следващият събор ще бъде до полунощ с още повече музика и емоции.