3400 военни от 12 съюзнически и партньорски държави, взеха участие в мащабно учение на НАТО "Морски щет 2023". То се провежда в делтата на река Дунав близо до пристанище Махмудия.

Повече от 30 военни кораба на румънските военноморски сили, както и два български военни кораба - фрегатата “Верни” и базовият миночистач “Прибой”, 14 самолета от Франция, Румъния, САЩ и Турция, 15 бързодействащи катера и патрулни кораби и 57 военни превозни средства се включиха в учението.

То започна на 20 март и ще продължи до 2 април. В него участие взимат въоръжените сили на Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Великобритания и Северна Ирландия, Холандия, Република Молдова, САЩ и Турция.

Миналата седмица от българското Министерство на отбраната съобщиха, че българските плавателни съдове ще изпълняват задачи за повишаване на нивото на оперативната съвместимост с военноморските сили на съюзническите страни. Ще бъдат изпълнени и задачи за усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в провеждането на учения, както и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат.

Тази година на територията на Румъния и България има планирани още две големи учения на НАТО -  „Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и „Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23).