24 май 2024 година ще бъде Ден на българското наследство в канадският град Ванкувър, след като кметът на града Кен Сим подписа съответната прокламация, съобщиха във "Фейсбук" от генералното консулство на България в Торонто.

"24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде обявен за Ден на българското културно наследство в гр. #Ванкувър, провинция Британска Колумбия. 

Новината дойде след неспирните усилия на екипа на генералното консулство в последните няколко месеца. Досега в общинската практика на Ванкувър няма подобни инициативи и България е сред първите държави, които могат да се похвалят със свой ден на културното наследство. 

Документът беше подписан от кмета на Ванкувър г-н Кен Сим в края на миналата седмица и беше връчен на представители на Българо-Канадското дружество в Британска Колумбия.

Денят на българското културно наследство в Канада е първото по рода си събитие, което ще постави началото на цяла поредица инициативи, с които генералното консулство ще почете празника.

Благодарим на всички, които подкрепяха и помагаха на екипа ни за осъществяването на идеята!" - писаха от консулството.